Medicinski fakultet

Biografija - Bošković Aneta+




Biografija - Bošković Aneta+

Redovni profesor, dr.sci.med. Aneta Bošković rodjena je u Podgorici 1963.godine, gdje je završila osnovnu i srednju školu, dobitnik diplome "Luča" u osnovnoj i u srednjoj školi. Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1987.god. Na istom fakultetu upisala specijalizaciju iz interne medicine 1992. i završila 1996.god, kao i subspecijalizaciju iz kardiologije koju je završila 2002.god. Pohadjala više edukacionih trening programa u zemlji i inostranstvu iz oblasti kardiologije, naročito prevencije kardiovaskularnih oboljenja, akutnog koronarnog sindroma i poremećaja ritma i smetnji provođenja i elektrostimulacije srca.  

Postdiplomske studije iz oblasti kardiologije upisala na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1995, a magistarsku tezu »Dugotrajna prognoza bolesnika sa ranom primjenom ACE inhibitora kod bolesnika sa akutnim infarktom miokarda“ odbranila 1998.god. Doktorsku disertaciju »Prognostički značaj varijabilnosti srčane frekvencije kod bolesnika sa akutnim infarktom miokarda« odbranila na istom fakultetu 2002.godine.

Od 1987. do 1992.god. zaposlena u Domu zdravlja-Podgorica, a od 1992.god. u Centru za kardiologiju KC Crne Gore. Od 2015. do 2017.god načelnik Odjeljenja kardiologije sa Koronarnom jedinicom.

Sa još dvoje kolega (kardiologom i vaskularnim hirurgom) učestvovala u uvođenju nove metode - električne stimulacije srca u liječenju kardioloških oboljenja kod pacijenta u Crnoj Gori (formiranje Pejsmejker centra u KC Crne Gore).

Od strane Univerziteta Crne Gore 1999.god. izabrana u prvoj grupi kliničara za nastavu na Medicinskom fakultetu u Podgorici, za asistenta na predmetu Interna medicina. U zvanje docenta bira se 2004.god, 2009. u zvanje vanrednog profesora, a 2014.god u zvanje redovnog profesora. U septembru 2008. godine imenovana je za šefa Katedre interne medicine na Medicinskom fakultetu u Podgorici, a od 2004-2008 bila koordinator nastave na predmetu Osnovi kliničke prakse I i II Medicinskog fakulteta u Podgorici. U novembru 2018. godine imenovana za prodekana za nauku.  

Kao član naučnih i organizacionih odbora učestvovala u radu Kongresa kardiologa i Kongresa interne medicine Crne Gore i regiona. Održala niz predavanja po pozivu, naročito iz oblasti prevencije kardiovaskularnih oboljenja, dijagnostike i terapije koronarne bolesti, arterijske hipertenzije, srčane insuficijencije i elektrostimulacije srca, kao i objavila više naučnih radova u referentnim medicinskim časopisima i prezentovala rezultate istraživanja na skupovima u zemlji i inostranstvu. Autorka je monografije u izdanju Univerziteta Crne Gore. Redovni predavač internacionalne škole o kardiovaskularnim bolestima u organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

Više puta bila mentor završnih radova studenata, jednom mentor i jednom komentor za magistrski rad, kao i mentor i komentor za dvije doktorske teze koje su uspješno realizovane na Medicinskom fakultetu u Podgorici. U okviru postdiplomskih specijalističkih studija je koordinator mentora za specijalizaciju interne medicine i mentor za oblast kardiologije. Trenutno mentor i komentor za izradu dvije doktorske teze, kao i mentor za polazna istraživanja u okviru doktorskih studija na Medicinskom fakultetu u Podgorici.

Bila glavni istraživač i rukovodilac u 3 projekta odobrena od strane Ministarstva za nauku Crne Gore: »Prognostički značaj varijabilnosti srčane frekvencije kod bolesnika sa akutnim infarktom miokarda«, »Klinička efikasnost statina u sekundarnoj prevenciji koronarne bolesti« i »Prognostički značaj novonastale atrijalne fibrilacije kod bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom«.

U više navrata bila glavni istraživač za Crnu Goru u medjunarodnim, multicentričnim, randomiziranim, dvostruko slijepim studijama, kao što su CIBIS-ELD (prva studija te vrste izvedena u Crnoj Gori), CIBIS-ELD FOLLOW UP i TAO studija, i na taj način doprinijela da se KC Crne Gore i Medicinski fakultet u Podgorici u medjunarodnoj javnosti prepoznaju kao mjesta gdje se mogu izvoditi primijenjena medicinska istraživanja. Bila i glavni istraživač u HOPE LIKE studiji. 

Član Radne grupe za izradu nacionalnih registara akutnog koronarnog sindroma, malignih neoplazmi, šećerne bolesti i cerebrovaskularne bolesti, kao i Radne grupe za izradu nacionalnih smjernica dobre kliničke prakse za arterijsku hipertenziju, koje su objavljene 2012. god. Član Medicinskog odbora CANU, Udruženja kardiologa Crne Gore i Društva ljekara Crne Gore, kao i član European Society of Cardiology (Fellow of ESC), Acute Cardiovascular Care Association, Heart Failure Association of ESC, European Association of Preventive Cardiology i European Heart Rhythm Association. Urednica Biltena Ljekarske komore Crne Gore od 2012.god, član Uredjivačkog odbora časopisa Medical. Predsjednica Udruženja kardiologa Crne Gore od 2017.god. Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja pri Evropskom udruženju kardiologa. Rukovodilac UNESCO katedre za bioetiku u Crnoj Gori.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.