Prirodno-matematički fakultet

Biografija




Biografija

MIJAT BOŽOVIĆ, biolog, rođen je 8. decembra 1982. godine u Podgorici.

Osnovnu i srednju medicinsku školu završio je u Podgorici. 

Osnovne četvorogodišnje studije biologije je završio 2007. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore sa prosječnom ocjenom 9.39/10 i stekao zvanje diplomiranog biologa. Tokom studija je bio korisnik stipendije Elektroprivrede Crne Gore i učesnik više naučno-istraživačkih ljetnjih kampova.

Poslijediplomske magistarske studije iz oblasti aplikativne ekologije biljaka i mikrobiologije završio je sa prosječnom ocjenom 10/10 na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Godine 2009. sa temom »Hemijski sastav i antibakterijska aktivnost etarskog ulja Chaerophyllum coloratum L.« stiče zvanje mastera bioloških nauka

Kao dobitnik stipendije Basileus projekta (Erasmus Mundus Action 2) za Zapadni Balkan, 2013. godine upisuje doktorske studije na Fakultetu za farmaciju i medicinu Univerziteta Sapijenca u Rimu, Italija (Università degli Studi di Roma La Sapienza: Chimica e Tecnologie del Farmaco). Dobitnik je Nacionalne stipendije za izvrsnost 2015. godine (Ministarstvo nauke Crne Gore, projekat »Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost«), a 2016. godine i stipendije Instituta Paster u Rimu (Instituto Pasteur Italia: Fondazione Cenci Bolognetti). 2017. godine sa disertacijom pod nazivom »Multidisciplinary Approach in Determination of Optimal Conditions for Essential Oil Extraction from Selected Lamiaceae and Apiaceae Species« stiče zvanje doktora farmaceutskih nauka sa Doctor Europaeus sertifikatom.

Prvi rad na temu florističkog diverziteta objavio je kao student 2006. godine predstavljajući rezultate dvogodišnjih istraživanja flore južnog dijela Pipera. Aromatična flora i njeni ljekoviti potencijali u fokusu su njegovog kasnijeg naučnog interesovanja.

Glavna polja njegovog naučno-istraživačkog djelovanja su izolovanje i hemijska karakterizacija etarskih ulja i ekstrakata vaskularnih biljaka, te ispitivanja njihovih bioloških aktivnosti. Autor je i koautor preko 45 publikacija u vidu radova u referentnim naučnim časopisima ili saopštenja na nacionalnim i međunarodnim naučnim skupovima. Posebno se izdvaja publikovanje 24-časovne metode za izolovanje etarskih ulja, te novootkriveni hemotipovi za Foeniculum vulgare Mill. i endemičnu podvrstu Sideritis romana L. subsp. purpurea (Tal. ex Benth.) Heywood sa područja Crne Gore. Koautor je i univerzitetskog udžbenika »Istorija biologije« objavljenog 2009. godine. Recenzent je u vodećim svjetskim časopisima (Taylor & Francis Group, United Kingdom; MDPI Publisher, Switzerland; Frontiers Media SA, Switzerland; Dove Medical Press, United Kingdom; Nature Porfolio, United Kingdom), te gostujući urednik specijalnih izdanja u časopisima Plants (MDPI Publisher, Switzerland) i Frontiers in Pharmacology (Frontiers Media SA, Switzerland). Učestvovao je u realizaciji međunarodnih i nacionalnih projekata, te rukovodio bilateralnim projektom sa Slovenijom (Univerza na Primorskem, Koper). Spoljni je saradnik Centra za molekularni dizajn u Rimu, Italija (Rome Center for Molecular Design).

Od 2007. do 2022. godine radio je kao saradnik u nastavi na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Izvodeći laboratorijsku nastavu, svoja angažovanja je uglavnom vezao za botaničku, ekološku i mikrobiološku grupu predmeta, ne samo na matičnom, već i na Medicinskom, Biotehničkom i Metalurško-tehnološkom fakultetu. Od 2017. do 2021. godine bio je angažovan i za izvođenje teorijske nastave na Medicinskom fakultetu za predmete Farmakognozija I, Farmakognozija II i Fitoterapija (Studijski program Farmacija, osnovne studije). 

Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore od 22. decembra 2022. godine izabran je u akademsko zvanje docent iz oblasti Botanika i Opšta grupa predmeta na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Aktivno se služi engleskim i italijanskim jezikom.

Research Gate 

Google Scholar

Sciprofile

Instagram

Plants MDPI - Special Issue

Frontiers in Pharmacology - Research Topic

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.