Pomorski fakultet Kotor

Biografija - Dragović Branislav




Biografija - Dragović Branislav

Rođen je 1965. godine u Bijelom Polju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za pomorstvo (FZP) Univerziteta Crne Goreu Kotoru kao diplomirani pomorski inženjer lučkog usmjerenja 1990. godine i diplomirani pomorski inženjer brodarskog usmjerenja 1992. godine. Magistrirao je 1994. godine na Univerzitetu Crne Gore. Doktorsku disertaciju odbranio je 1999. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu pod mentorstvom prof. dr Đorđa Zrnića iz oblasti projektovanja i planiranja transportnih sistema.

Od 1991. godine radio je u Školskom centru u Baru, dok je na FZP zaposlen od početka 1993. godine. Redovni profesor je od 2011. godine. Za gostujućeg profesora na Korea Maritime University izabran je 2006. godine gdje je izvodio nastavu za studente osnovnih studija na Shipping Department-u i za studente doktorskih studija na Department-u of Logistics System Engineering. Tokom studijske 2004/05. godine proveo je jedan semestar na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore kao prodekan za nastavu. Na FZP bio je šef Katedre za pomorski saobraćaj i transport i prodekan za nastavu od početka 2008. do kraja 2010. god. Više puta realizovao je studijske boravke na Univerzitetu u Beogradu, TongMyong University i Korea Maritime University.

Objavio je do sada preko 200 naučnih radova iz oblasti pomorskog saobraćaja, transporta, intermodalnog transporta, modeliranja luka i terminala, održivog razvoja u lukama i logistike, a pored ostalih u međunarodnim časopisima, kao što su Journal of Waterway, Port, Coastal and Ocean Engineering; Maritime Economics & Logistics; Maritime Policy & Management; International Journal of Information and Management Sciences; Yugoslav Journal of Operations Research; Transportation Research Part D; Flexible Services and Manufacturing, Mathematical Problems in Engineering; Journal of Mechanical Engineering itd. Pored ostalog, njegovi radovi su citirani više puta u časopisima kao što su Transportation Research - Part E, OR Spectrum, European Journal of Operational Research, Computers and Industrial Engineering itd. Njegovi radovi citirani su i u doktorskim disertacijama iz oblasti luka i terminala, odbranjenim širom svijeta (SAD, Španija, Njemačka, Južna Koreja itd.). Objavio je samostalno četiri univerzitetska udžbenika i jedan kao prvi autor, jednu knjigu, kao prvi autor i koautor četiri nacionalne monografije (od kojih jednu na korejskom jeziku), i kao prvi autor dvije međunarodne monografije na engleskom jeziku izdate od strane Saobraćajnog i Mašinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu. Recenzent je u mnogim međunarodnim časopisima, između ostalog uInternational Journal of Physical Distribution & Logistics Management, International Journal of Logistics Management, Maritime Policy & Management, International Journal of Shipping and Transport Logistics, The Asian Journal of Shipping and Logistics, Transport, Research in Transportation Business & Management, The Journal of Navigation itd.  Dugogodišnji je recenzent radova u mnogim Proceedings-ima (IAME, WCTR, RaDMI, MHCL itd). Održao je više gostujućih predavanja i izlagao je rezultate istraživanja, učestvovao u diskusijama i predsjedavao sesijama na Univerzitetima i konferencijskim centrima širom svijeta od Berklija (SAD) do Tokija (Japan) i od Hamburga (Njemačka) do Melburna (Australija) između ostalog u Šangaju, Hong Kongu, Roterdamu, Atini, Lisabonu, Seulu, Busanu, Istanbulu, Antverpenu itd. Predsjedavao je sesijom međunarodne konferencije u velikom konferencijskom centru na ostrvu Jeju (Južna Koreja). Dobitnik je World Ocean Forum Prize - prve nagrade za najbolji objavljeni akademski rad u Proceedings of Annual Conference – IAME 2009, Copenhagen, Denmark.

Član je naučnog i potpredsjednik organizacionog komiteta međunarodnih konferencija RaDMI i MHCL gdje organizuje i predsjedava sekcijama iz transporta, pomorske logistike, luka i održivog razvoja. Već dugo godina je član IAME-a (International Association of Maritime Economists) i WCTRS-a (World Conference of Transport Research Society). U 2013. godini bio je Lead Guest Editor septembarskog broja časopisa Strojniški vestnik – Journal of Mechanical Engineering (Special Issue Maritime and Port Logistics).

Bio je mentor više magistarskih radova, član komisija za ocjenu podobnosti i odbranu doktorskih disertacija na Korea Maritime University i Univerzitetu u Beogradu, dok na FZP vodi nekoliko doktoranata iz oblasti pomorskog transporta i pomorsko-transportne logistike. Isto tako, bio je rukovodilac na tri realizovana nacionalna projekta koji su trajali po tri godine, na dva bilateralna dvogodišnja projekta, dok je od juna 2014. godine rukovodilac jednog INVO trogodišnjeg projekta. Učestvovao je više puta u istraživačkim projektima koje je finansirala vlada Južne Koreje.

Oženjen je suprugom Vesnom, MSc – diplomirani pomorski inženjer brodomašinskog usmjerenja, imaju sina Andra od 20 godina.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.