Građevinski fakultet

Biografija - Šćepanović Biljana




Biografija - Šćepanović Biljana

LIČNI PODACI I PODACI O OBRAZOVANJU:

Rođena sam 10. aprila 1973. godine u Titogradu, gdje sam završila osnovnu školu i gimnaziju, kao đak generacije. Uz diplomu "Luča I", dobitnik sam brojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima (arhitektura i građevinarstvo, fizika, matematika). Završila sam i nižu muzičku školu (harmonika).

Na Građevinski fakultet Univerziteta "Veljko Vlahović", u Titogradu, upisala sam se školske 1991/92. godine. Kao student druge godine dobila sam nagradu "19. decembar". Diplomski rad pod nazivom "Projekat konstrukcije rešetkastog čeličnog pješačkog mosta preko rijeke Lim, u Štitarima, kod Berana" odbranila sam 12. jula 1996. godine, sa ocjenom 10 (deset). Prosječna ocjena u toku studija na konstruktivnom smjeru je 9.79, što je bio najveći ostvareni prosjek od osnivanja Građevinskog fakulteta u Titogradu 1980. godine.

Na poslediplomske studije Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu upisala sam se školske 1996/97. godine, na Odsjek za konstrukcije, Smjer - tehnička mehanika i teorija konstrukcija. Ispite predviđene Nastavnim planom položila sam sa prosječnom ocjenom 10 (deset). Magistarski rad "Ekscentrično lokalno opterećeni I nosači – eksperimentalno-teorijska analiza", rađen pod mentorstvom prof. dr Branislava Ćorića, odbranila sam 21. marta 2003. godine i stekla zvanje magistra tehničkih nauka.

Doktorsku disertaciju pod nazivom "Analiza ekscentrično lokalno opterećenih čeličnih I-nosača" / "Estudio de vigas metálicas en I sometidas a cargas transversales excéntricas respecto del plano del alma" radila sam paralelno na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) i na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Granadi (UGR). Mentori su prof. dr Duško Lučić, UCG, i prof. dr Luisa María Gil Martín, UGR. Odbranom održanom 25. maja 2010. godine, na Univerzitetu Crne Gore, stekla sam zvanje doktora tehničkih nauka Univerziteta Crne Gore, kao i zvanje doktora nauka Univerziteta u Granadi. Ovo je bio prvi double degree doktorat na Univerzitetu Crne Gore.

U periodu od decembra 2016. godine do oktobra 2017. godine sam realizovala postdoktorske studije, na Univerzitetu u Granadi, kao stipendista Ministarstva nauke Crne Gore u Programu stipendija izvrsnosti, u sklopu HERIC/INVO projekta Svjetske banke (HERIC National Excellence Scholarship Programme). Mentor na postdoktorskim studijama iz oblasti čeličnih, aluminijumskih i drvenih konstrukcija je prof. dr Luisa María Gil Martín.

Od 2001. godine sam realizovala brojne studijske boravake u trajanju do četiri mjeseca, na stranim univerzitetima i institutima (University of Birmingham, Cardiff University, RWTH Aachen, TU Wien, ÚTAM Praha, TU Graz, Universidad de Granada, STU Bratislava, УAСГ София, TU München, Univerzitet Sv. Kiril i Metodij Skopje, A.B.L.E. Spanish Cordoba, VUT Brno, Universitatea Ovidius Constanta, Universidade NOVA de Lisboa, Universidade de Vigo, Politechnika Śląska, Universidade Beira Interior, Universidade de Aveiro, Sveučilište u Splitu, Universidad de Huelva, Háskólinn í Reykjavík, Universidad de Cádiz), u sklopu različitih programa međunarodne univerzitetske saradnje, kao student poslijediplomskih i doktorskih studija, gostujući istraživač ili gostujući predavač. Pohađala sam značajan broj međunarodnih radionica, seminara i obuka iz oblasti zaštite od radona (tj. mjera prevencije i mitigacije radona), u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i iz oblasti evropskih standarda za projektovanje konstrukcija (Eurocodes), u organizaciji tijela Evropske komisije.

Čitam, pišem i govorim engleski jezik. Koristim i španski i njemački jezik. Upoznajem osnove francuskog jezika.

 

PODACI O RADNIM MJESTIMA I IZBORIMA U ZVANJA:

Od decembra 1996. godine sam zaposlena na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u Podgorici, najprije kao saradnik, a od januara 2004. godine kao asistent na Katedri za materijale i konstrukcije, na grupi predmeta Metalne i drvene konstrukcije. Predmeti na kojima sam izvodila vježbe: Drvene konstrukcije, Metalne konstrukcije, Metalne konstrukcije I, Metalne konstrukcije II, Projektovanje i građenje metalnih konstrukcija, Čelični i spregnuti mostovi.

Od januara 2008. godine sam saradnik u nastavi Univerziteta Crne Gore, na grupi predmeta Metalne i Drvene konstrukcije. Na Građevinskom fakultetu sam izvodila vježbe iz predmeta: Drvene konstrukcije, Čelične konstrukcije, Projektovanje i građenje čeličnih konstrukcija (studijski program: Građevinarstvo) i Metalne i drvene konstrukcije (studijski program: Menadžment u građevinarstvu). Na Arhitektonskom fakultetu sam izvodila vježbe na predmetu Čelične i drvene konstrukcije.

Osim izvođenja vježbi, počev od školske 2002/03. godine učestvujem u nastavi, tj. izvođenju predavanja na predmetima Drvene konstrukcije i Metalne i drvene konstrukcije na Građevinskom fakultetu, kao i na predmetu Čelične i drvene konstrukcije na Arhitektonskom fakultetu, pod mentorstvom predmetnog nastavnika prof. dr. Duška Lučića.

Po odluci Senata Univerziteta Crne Gore, br. 08-1531/1, u realizaciji eksternog konkursa iz jula 2010. godine, angažovana sam za izvođenje nastave na predmetima Drvene konstrukcije i Čelične i drvene konstrukcije na Građevinskom fakultetu, za školsku 2010/11. godinu.

Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore, br. 08-454, od 31. 3. 2011. god, izabrana sam u akademsko zvanje docent Univerziteta Crne Gore za predmete: Drvene konstrukcije (studijski program Građevinarstvo), Drvene konstrukcije i Primjena računara (studijski program Menadžment u građevinarstvu) na Građevinskom fakultetu i Čelične i drvene konstrukcije na Arhitektonskom fakultetu. U toku ovog izbornog perioda, u skladu sa planom angažovanja u nastavi na Građevinskom fakultetu, izvodila sam nastavu i na predmetu Metalne konstrukcije na studijskom programu Menadžment u građevinarstvu, a u studijskoj 2015/16. godini i na predmetu Uvod u građevinarstvo na studijskom programu Građevinarstvo. Osim navedenih predmeta na osnovnim studijama, bila sam angažovana i na grupi predmeta iz oblasti Čelične i drvene konstrukcije na poslijediplomskim magistarskim studijama i na doktorskim studijama na Građevinskom fakultetu.

Po odlukama Senata Univerziteta Crne Gore, u realizaciji internih konkursa, angažovana sam za izvođenje nastave na predmetu Specijalne konstrukcije na Arhitektonskom fakultetu, počev od studijske 2016/17. godine.

Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore, br. 03-3807, od 8. 12. 2016. god, izabrana sam u akademsko zvanje vanredni profesor Univerziteta Crne Gore za oblast Čelične, spregnute i drvene konstrukcije na Građevinskom fakultetu i na nematičnim fakultetima. U toku ovog izbornog perioda, u skladu sa planovima izvođenja nastave na Građevinskom fakultetu i na Arhitektonskom fakultetu, izvodim nastavu na predmetima: Drvene konstrukcije (osnovne studije, studijski program Građevinarstvo); Drvene konstrukcije i Metalne konstrukcije (osnovne studije, studijski program Menadžment u građevinarstvu); Čelične i drvene konstrukcije (osnovne studije, studijski program Arhitektura); Specijalne konstrukcije (specijalističke studije, studijski program Arhitektura); Konstruktivni sistemi 2 i Specijalne konstrukcije (integrisane studije, studijski program Arhitektura); Projektovanje i građenje čeličnih konstrukcija (specijalističke studije, studijski program Građevinarstvo); Projektovanje i građenje čeličnih konstrukcija, Čelične konstrukcije inženjerskih objekata i Projektovanje i građenje drvenih konstrukcija (master studije, studijski program Građevinarstvo - Konstrukcije); Uvod u građevinske projekte (master studije, studijski program Menadžment u građevinarstvu). Bila sam mentor za izvođenje nastave na predmetima: Tehničko crtanje, Nacrtna geometrija i Uvod u građevinarstvo (osnovne studije, studijski programi Građevinarstvo i Menadžment u građevinarstvu). Osim navedenih predmeta na osnovnim, master i specijalističkim studijama, angažovana sam i na velikom broju predmeta iz oblasti Čelične, aluminijumske i drvene konstrukcije na (starim) poslijediplomskim magistarskim studijama, kao i na doktorskim studijama na Građevinskom fakultetu. Od studijske 2021/22. godine sam angažovana i na predmetu Eksperimentalna analiza konstrukcija, na inter/multidisciplinarnom doktorskom studijskom programu Održivi razvoj.

Bila sam predsjednik Asocijacije saradnika i studenata postdiplomskih i doktorkih studija Univerziteta Cre Gore (2009-2011. god).

U periodu od 2010. do 2022. godine sam bila zadužena za međunarodnu saradnju Građevinskog fakulteta UCG: najprije kao koordinator za međunarodnu saradnju (2010-2011. god), zatim kao prodekan za međunarodnu saradnju (2011-2016. god), potom kao šef Kancelarije za nauku i međunarodnu saradnju (2016-2019. god; na čelu ove Kancelarije sam bila do 2020. god, kada je transformisana u Kancelariju za međunarodnu saradnju, koju sam nastavila da vodim do 2022. god), potom kao prodekan (2019-2022. god) i na kraju opet kao prodekan za međunarodnu saradnju (u kraćem periodu tokom 2022. godine, do početka mandata ministra za nauku i tehnološki razvoj, u 43. Vladi Crne Gore).

Osim navedenog, na Građevinskom fakultetu UCG sam bila i: član Komisije za magistarske/master studije (2014-2022. god), kao i predsjednik ove Komisije u periodu 2019-2020. god; rukovodilac studijskog programa Građevinarstvo (2016-2019. god); predsjednik Komisije za doktorske studije (2017-2022. god); predsjednik Komisije za mobilnost studenata i nastavnika UCG (2018-2022. god); član Komisije za obezbjeđenje i unapređenje sistema kvaliteta (2020-2022. god); član Komisije za utvrđivanje ekvivalentnsoti stečenog obrazovanja (2020-2022. god); član Uređivačke komisije (2021-2022. god); član radnih timova za (re)akreditaciju Građevinskog fakulteta i Univerziteta Crne Gore (2021-2022. god), kao i član brojnih drugih komisija i radnih grupa.

Od 2015. do 2017. godine sam bila predstavnik Građevinskog fakulteta u Vijeću Senata UCG za prirodne i tehničke nauke.

Od 2016. do 2022. godine sam bila član Odbora za doktorske studije UCG, a u periodu 2021-2022. godine sam bila predsjednik ovog tijela i direktor Centra za doktorske studije UCG.

U periodu od 28. 4. 2022. god. do 31. 10. 2023. god. sam bila ministar nauke i tehnološkog razvoja u 43. Vladi Crne Gore. Tokom ovog perioda sam honorarno izvodila nastavu na svim prethodno navedenim predmetima na Građevinskom fakultetu i na Arhitektornskom fakultetu. Kao ministar sam bila predsjednik Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost (čiji sam član i u novom sazivu, od januara 2024. god) i Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju. Takođe sam bila član Savjeta za prava djeteta, Savjeta za održivi razvoj, Savjeta za konkurentnost i Nacionalne komisije za UNESCO.

Nakon ministarskog mandata sam nastavila svoj radni odnos na Univerzitetu Crne Gore.

 

OSTALO – PEDAGOŠKI, NAUČNI I STRUČNI RAD:

Na svim studentskim anketama, i kao asistent, odnosno saradnik u nastavi, i kao nastavnik, dobijala sam veoma visoke ocjene za angažman u nastavi, što je verifikovano i predlozima/odlukama Vijeća Građevinskog fakulteta o ocjeni mog pedagoškog rada kako pri ranijim, tako i pri ovom izboru u akademsko zvanje.

U zvanju docent sam bila mentor pri izradi 10 odbranjenih završnih radova i 4 odbranjena specijalistička rada. U zvanju vanredni profesor sam bila mentor pri izradi sledećih odbranjenih radova: 1 završni rad, 3 specijalistička rada i 2 magistarska rada. Menotor sam pri izradi dvije doktroske disertacije (položeni svi ispiti, odbranjena polazna istraživanja, rad na disertaciji u toku). Bila sam član većeg broja komisija za odbranu završnih, specijalističkih, magistarskihh i master radova, kao i nekoliko komisija za ocjenu i odbranu doktorskih disertacija (na Univerzitetu Crne Gore i na Brandenburškom Tehničkom Univerzitetu). Svi radovi su iz oblasti čeličnih, aluminijumskih i drvenih konstrukcija.

U periodu od 2012. do 2015. godine sam bila član Sektorske komisije za Građevinarstvo i uređenje prostora, Savjeta za kvalifikacije Vlade Crne Gore.

Tokom školske 2018/19. godine sam, kao predstavnik Građevinskog fakulteta UCG i Inženjerske komore Crne Gore, bila član radnih grupa za izradu standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i obrazovnih programa, iz sektora Građevinarstvo i uređenje prostora, koje je formirala JU Centar za stručno obrazovanje Crne Gore. Tokom školske 2020/21. godine sam učestvovala u pripremi programa obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija (obrazovanje odraslih) u sektoru Građevinarstvo i uređenje prostora, podsektor Građevinarstvo, u sklopu aktivnosti JU Centar za stručno obrazovanje Crne Gore.

Tokom 2018. i 2019. godine sam, kao predstavnik Inženjerske komore Crne Gore, bila član Radnog tima za vođenje pregovora o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, doktora stomatologije, arhitekata i građevinskih inženjera između zemalja Zapadnog Balkana, koji je obrazovala Vlada Crne Gore. Tokom 2021. godine sam, takođe kao predstavnik Inženjerske komore Crne Gore, učestvovala u pregovorima o Odluci CEFTA-e o opštem sistemu priznavanja profesionalnih kvalifikacija, čiji predmet je, u tom trenutku, kao pilot-profesija, bila profesija građevinskih inženjera.

Tokom 2018. i 2019. godine sam, kao predstavnik Građevinskog fakulteta UCG, učestvovala u izradi Strategije pametne specijalizacije (S3) Crne Gore.

U periodu 2019-2021. god. sam bila predavač na većem broju obuka za primjenu evropskih standarda za projektovanje konstrukcija (Eurocodes), namijenjenih inženjerima, u organizaciji Inženjerske komore Crne Gore, kao i Asocijacije slobodnih inženjera Srbije u saradnnji sa Ana Sekulovic Consulting.

U periodu 2021-2022. god. sam bila član Školskog odbora JU OŠ ”Vladimir Nazor” u Podgorici.

U naučnom smislu se bavim pretežno problemima stabilnosti čeličnih konstrukcija, i to specifičnim problemima iz "patch loading" domena, kao i problemima veza u aluminijumskim konstrukcijama. Osim kroz magistarski rad, doktorsku disertaciju, postdoktorsko istraživanje, te učešće u naučno-istraživačkim projektima, moj naučno-istraživački rad predstavljen je sa preko 130 raznovrsnih objavljenih referenci (radovi u eminentnim svjetskim časopisima u oblasti građevinskih konstrukcija, na međunarodnim i domaćim naučnim i stručnim skupovima, kao i pozivna izlaganja na pojedinim konferencijama).

U periodu 2011-2013. god. bila sam član Centra mladih naučnika u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Član sam Naučnog, Organizacionog i/ili Uređivačkog odbora, tehnički urednik i urednik Zbornika radova Internacionalnih naučno-stručnih skupova "Građevinarstvo – nauka i praksa" / "Civil Engineering – Science & Practice" (GNP 2006, GNP 2008, GNP 2010, GNP 2012, GNP 2014, GNP 2016, GNP 2020, GNP 2022 i GNP 2024), u organizaciji Građevinskog fakulteta UCG, kao i glavni urednik Monograph RESEARCHES 2020 – Special Issue of the Journal Istraživanja/Researches, on the occasion of the 40th anniversary of the Faculty of Civil Engineering in Podgorica.

Član sam Naučnog odbora međunarodnih konferencija CMMoST 2015, CMMoST 2017 i CMMoST 2021 (International Conference on Mechanical Models in Structural Engineering, Spain), E-GTZ 2016 (International Scientific Meeting: State and Trends of Civil Engineering and Environmental Engineering, Bosnia and Herzegovina), ASES Symposium 2016 (Symposium of the Association of Structural Engineers of Serbia, Serbia), 16 WCEE (World Conference on Earthquaqe Engineering, Chile), GDC 2017 (International Green Design Conference, Bosnia and Herzegovina), STEPGRAD 2018, STEPGRAD 2020, STEPGRAD 2022 i STEPGRAD 2024 (International Conference "Contemporary theory and practice in construction", Bosnia and Herzegovina), iNDiS 2023 (International Scientific Conference "Planning, Design, Construction and Building Renewal", Serbia), DISC 2023 (DIFENEW International Student Conference, Serbia).

Moj stručni rad broji preko 100 refernci, pretežno u oblasti projektovanja čeličnih konstrukcija. Bila sam vodeći projektant, odgovorni projektant ili projektant nekoliko desetina najraznovrsnijih konstrukcija. Pored toga, učestvovala sam u radu većeg broja komisija za reviziju, odnosno tehničku kontrolu projektne dokumentacije, kao i u komisijama za tehnički pregled izvedenih objekata. Takođe sam bila rukovodilac ili član tima stručnog nadzora pri izgradnji nekoliko objekata.

Član sam (aktuelni ili bivši) nekoliko strukovnih udruženja, tijela i timova u zemlji i inostranstvu, a za pojedine i rukovodilac: Inženjerska komora Crne Gore (IKCG) - član; Crnogorsko društvo građevinskih konstruktera (CDGK) - član, a u kraćem periodu i generalni sekretar; Crnogorska asocijacija za zemljotresno inženjerstvo (CAZI) - član; Tehnički komitet ISME/TK002-Eurocodes Instituta za standardizaciju Crne Gore (ISME) - članstvo u periodu 2013-2016. god; Radne grupe za prevod i izradu nacionalnih aneksa za standarde EN 1991, EN 1993, EN 1995 (rukovodilac grupe) i EN 1998 - crnogorske nacionalne radne grupe, ISME - članstvo u periodu 2013-2016. god; Radni timovi za izradu tehničkih smjernica i stručnih osnova iz oblasti drvenih konstrukcija (predsjednik tima), čeličnih konstrukcija i aluminijumskih konstrukcija - crnogorski nacionalni radni timovi, Ministarstvo održivog razvoja i turizma - članstvo u periodu 2015-2016. god; Ekspertski tim za prevođenje Evrokoda EN 1991-1-4 i izradu pripadajućeg Nacionalnog aneksa sa nacionalno definisanim parametrima - IKCG i ISME - članstvo tokom 2016. god; Ekspertski timovi za prevođenje Evrokodova EN 1991, EN 1993, EN 1995, EN 1998 i EN 1999 i izradu pripadajućih Nacionalnih aneksa sa nacionalno determinisanim parametrima - GF UCG i ISME - članstvo i/ili rukovođenje tokom 2018-2019. god; Tim za mitigaciju radona - crnogorski nacionalni tim, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Građevinski fakultet UCG - rukovodilac Tima; Working Group on Continual Professional Development of European Council of Engineering Chambers (WG on CPD of ECEC) - predstavnik Crne Gore, odnosno IKCG, u periodu 2015-2016. god; International Association for Bridge and Structural Engineering (IABSE) - članstvo u periodu 2003-2013. god.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.