Medicinski fakultet

Biografija - Potpara Zorica




Biografija - Potpara Zorica

Zorica Potpara  je rođena 1963.god. u Nikšiću. Osnovnu školu  je završila u Nikšiću (nosilac diplome Luča), a srednju školu u Beogradu (nosilac Vukove nagrade).

Farmaceutski  fakultet  Univerziteta u Beogradu upisala je 1981.god., a završila 1985.god.   Specijalistički rad iz farmaceutske tehnologije  je odbranila 1991.god. na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu u trajanju od tri godine i stekla zvanje specijaliste farmaceutske tehnologije. Doktorsku disertaciju odbranila je 2011.god. na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Radni odnos zasniva 1986.god. u AU “Beograd”, a zatim radi  u apoteci  i galenskoj laboratoriji JU “Montefarm”.  Kao rukovodilac proizvodnje ljekova radi u “Galenici” i “Hemomontu”  i  učestvuje u transferu tehnologije izrade ljekova i implementaciji GMP. U PZU “Fontis” radi kao rukovodilac izrade galenskih preparata.

Od osnivanja Samostalnog studijskog programa Farmacija 2007.god. angažovana je kao saradnik, a zatim kao nastavnik  na stručnim predmetima. Izborom u zvanje docent na Univerzitetu Crne Gore, 2013.god. zasniva radni odnos na Farmaceutskom fakultetu, danas studijskom programu Farmacija na Medicinskom fakultetu. Bila je član Strukovnog vijeća za prirodne i tehničke nauke Senata Univerziteta Crne Gore,  dekan Farmaceutskog fakulteta do njegove integracije. Sada je rukovodilac studijskog programa Farmacija na Medicinskom fakultetu u Podgorici.

Član je Farmaceutske komore Crne Gore. Predsjednik Komisije za kontinuiranu edukaciju i predsjednik Komisije za stručna pitanja pri  Farmaceutskoj komori Crne Gore.

Član je Komisije za kontrolu kvaliteta na Medicinskom fakultetu; član Komisije za nagrađivanje publikovanih radova; član Komisije za izjednačavanje kvalifikacije; član Etičkog komiteta Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Bila je član Komisije za dodjelu zvanja primarijus i Nacionalne interdisciplinarne komisije za kontrolu rezistencije na antibiotike (NIKRA), pri Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Autor je i koautor više naučnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima, autor dva poglavlja u knjizi; mentor više završnih studentskih radova i komentor za odbranu doktorske disertacije. Bila je predavač i učesnik na više međunarodnih  kongresa i seminara.

Bila je  potpredsjednik Naučnog odbora Prvog (2011.god.), i predsjednik  Naučnog odbora  Drugog  Kongresa farmaceuta Crne Gore sa međunarodnim učešćem (2015.god.), član naučnog odbora CESPT-a (Central European Sympozium on Pharmaceutical Technology) i učesnik 20th Annual  Conference EAFP (European Association of Faculties of Pharmacy).

Udata je i ima troje djece.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.