Mašinski fakultet

Biografija - Tombarević Esad




Biografija - Tombarević Esad

Esad Tombarević je rođen 1983. godine u Baru. Osnovnu školu i gimnaziju prirodno-matematičkog usmjerenja završio je u Baru. Osnovne studije na Mašinskom fakultetu u Podgorici upisuje 2002. godine. Zvanje diplomiranog mašinskog inženjera stiče u martu 2007. godine braneći diplomski rad pod nazivom „Analiza rada rashladnih kula u klimatskim uslovima Podgorice”. Dobitnik je studentske nagrade „19. decembar” za 2003. godinu i nagrade Univerziteta Crne Gore za 2005. godinu za uspjehe ostvarene u toku osnovnih studija.

Zvanje magistra tehničkih nauka stiče u martu 2009. godine braneći na Mašinskom fakultetu u Podgorici magistarski rad pod nazivom „Modeliranje faznog prelaza u akumulatorima leda sa horizontalnim cijevima”.

Zvanje doktora tehničkih nauka stiče u junu 2016. godine braneći na Mašinskom fakultetu u Podgorici doktorsku disertaciju pod nazivom „Analiza nestacionarnog prenosa toplote kod geotermalnih razmjenjivača sa U-cijevima”.

Angažovan je od septembra 2007. godine kao saradnik u nastavi na predmetima Termodinamika, Primjenjena mehanika fluida, Rashladni uređaji, Grijanje i provjetravanje i Parni kotlovi.

Oblasti njegovog istraživanja su prenos toplote i mase, računarska dinamika fluida, grijanje, hlađenje i klimatizacija, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije. Rezultate dosadašnjih istraživanja je objavio u više časopisa i izložio na više konferencija. Boravio je na više stranih univerziteta. Od posebnog značaja je petomjesečni boravak na Departmanu za građevinarstvo, zaštitu životne sredine i geoinženjering na Univerzitetu u Minesoti, koji je realizovan u prvoj polovini 2011. godine u okviru JFDP programa Američkog savjeta za visoko obrazovanje.

Učestvovao je u ralizaciji sledećih projekata:

  • „Savremene tehnologije za akumulaciju toplote sa osvrtom na modeliranje termomehaničkih procesa u akumulatorima toplote” – projekat naučne i tehnološke saradnje vlada republike Srbije i Crne Gore (2016-2018);
  • „Numeričko i eksperimentalno istraživanje mogućnosti korišćenja geotermalne energije za potrebe rada toplotnih pumpi” – nacionalni naučnoistraživački projekat sufinansiran od strane Ministarstva nauke Crne Gore (2012-2015);
  • „Training courses for public services in sustainable infrastructure development in Western Balkans- SDTRAIN” - projekat finansiran od strane Evropske komisije (2012-2014)

Učestvovao je u realizaciji više projekata energetske efikasnosti u Crnoj Gori i član je Crnogorskog centra za energetsku efikasnost.

Govori, čita i piše engleski jezik, a služi se i francuskim jezikom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.