Filološki fakultet

Biografija - Popović Dušanka




Biografija - Popović Dušanka

Dušanka Popović je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Zvanje magistra lingvističkih nauka stekla je na istom fakultetu, a zvanje doktora filoloških nauka na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Nastavu izvodi na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Studijskom programu za srpski jezik i južnoslovenske književnosti. Na Filozofskom fakultetu nastavu izvodi na Studijskom programu za predškolsko vaspitanje.

Objavila je veliki broj stručnih i naučnih radova iz oblasti  metodike nastave jezika i nastave književnosti, te oblasti jezika i književnosti, kao i četiri monografije: Dijalektaska odstupanja u govoru učenika osnovnih škola na području starijih crnogorskih govora, 2010; Standardni jezik i nastava jezika u osnovnim školama, 2011; Savremeni pristup nastavi jezika, 2011; Čitati, razumjeti, znati, 2014. Koautroka je i recenzentkinja više udžbeničkih kompleta za nastavu jezika i književnosti u osnovnoj školi. Učesnica je naučnih skupova, koautorka programa stručnog usavršavanja nastavnika jezika i književnosti i autorka projekta koji se bavi unapređenjem pismenosti i stvaralaštva učenika. U okviru ličnog profesionalnog razvoja pohađala je veliki broj kurseva i seminara u zemlji i inostranstvu. U okviru ostalih angažmana bila je članica radnih grupa za osmišljavanje i implemetaciju reforme obrazovanja, urednica časopisa i publikacija posvećenih temama iz oblasti obrazovanja i nastave jezika i književnosti. Članica je Odbora za obrazovanje u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Oblasti interesovanja: metodika nastave jezika i književnosti, dijalektologija, kreativno pisanje, čitalačka pismenost.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.