Pomorski fakultet Kotor

Biografija - Meštrović Romeo




Biografija - Meštrović Romeo

Dr Romeo Meštrović, redovni profesor matematike na Pomorskom Fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore, rođen je 1960. godine u Splitu (Hrvatska). Osnovnu školu i gimnaziju “Aleksa Šantić” završio je u Mostaru (Bosna i Hercegovina) kao đak generacije. Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO -  Svjetsko prvenstvo iz matematiku za učenike srednjih škola) održanoj 1979. g. u Londonu osvojio je bronzanu medalju (treću nagradu). Osim toga, na Saveznim takmičenjima iz matematike učenika srednjih škola bivše Jugoslavije u 3. i 4. razredu gimnazije osvojio je oba prva mjesta. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Zagrebu (Zagreb, Hrvatska) na Matematičkom odsjeku – profesorski profil, usmjerenje “Algebra i Analiza ”, sa prosječnom ocjenom 4,57. Pod mentorstvom Prof. dr. Žarko Pavićevića magistrirao je 1996. g. i doktorirao 1999. g. (iz oblasti Kompleksne i Funkcionalne analize) na Odsjeku za matematiku i računarske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Zapošljava se kao asistent na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru 1988. godine, gdje je u zvanje predavača više škole izabran 1991. g. Na istom fakultetu izabran je u zvanje docenta 1999. g., zvanje vanrednog profesora 2005. g. i u zvanje redovnog profesora 2010. g. Od 1988. g. pa sve do danas, izvodio je nastavu iz velikog broja matematičkih predmeta i predmeta iz primijenjene matematike u pomorstvu na svim odsjecima, odnosno studijskim programima fakulteta, i to na osnovnim, specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijama. Školske 2001/02. g. predavao je predmet Kompleksna analiza na PMF u Podgorici. Obavljao je sljedeće rukovodeće funkcije na Fakultetu za pomorstvo: šef Katedre za matematiku i kibernetiku (1999-2001. g.), šef Katedre za matematiku i kompjuterske nauke (2002-2004. g.) i šef  studijskog programa Menadžment u pomorstvu (2002-2004. g. i 2008-2010. g.). Bio je mentor više magistarskih i specijalističkih radova, član mnogih komisija za ocjenu podobnosti i odbranu magistarskih radova i recenzent za izbore nekoliko nastavnika u akademska zvanja na UCG. Bio je član tri realizovana nacionalna projekta u trajanju od po tri godine i dva dvogodišnja bilateralna projekta, kao i član jednog INVO trogodišnjeg projekta. Imao je više studijskih boravaka na Mehaničko-matematičkom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta  “M.V. Lomonosov”.

Različite oblasti njegovog naučnog istraživanja dr Romea Meštrovića odnose se na Kompleksnu analizu (sa primjenom Funkcionalne analize), Kombinatornu i Elementarnu teoriju brojeva (sa primjenom Kombinatorike) i primjenu Teorije redova čekanja u modeliranju lučkih i terminalskih operacija. Kao prvi od dva autora objavio je naučnu monografiju na engleskom jeziku izdatu od strane Univerziteta Crne Gore. Uglavnom je kao jedini ili prvi autor objavio preko 60 naučnih radova u referentnim međunarodnim časopisima. Mnogi od tih radova su publikovani u naučnim časopisima izdatih od najznačajnijih medjunarodnih izdavača, kao što su časopisi Doklady Akademii Nauk (Russian) (izdavač Rossiiskaya Akademiya Nauk), Math. Comp. (American Mathematical Society), Amer. Math. Monthly (Mathematical Association of America), Portugaliae Math. (European Mathematical Society), J. Math. Anal. Appl. (Elsevier), Int. J. Number Theory (World Scientific), Czech. Math. J. (Springer), Math. Magazine (Taylor & Francis), Bull. Austral. Math. Soc. (Australian Mathematical Society/Cambridge University Press) Mathematical Problems in Engineering (Hindawi Publishing Corporation), Math. Slovaka (De Gruyter), Journal of the Korean Mathematical Society (Korean Mathematical Society) itd. Osim toga, preko trideset njegovih radova, među kojima dvadeset još nije publikovano u časoposima, kao i njihove citiranosti i čitanost, mogu se naći na prestižnim sajtovima https://arxiv.org/ (Cornell University Library), https://ui.adsabs.harvard.edu/ (The SAO/NASA Astrophysics Data System (ADS)) i https://oeis.org/ (The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences - OEIS). Nadalje, učestvovao je na velikom broju međunarodnih i domaćih konferencija, kongresa, simpozijuma i seminara čiji zbornici sadrže mnoge njegove radove. Sačinio je prikaze mnogobrojnih naučnih radova za dvije najkompletnije baze podataka iz oblasti matematike i primijenjene matematike - Zentralblatt MATH (https://zbmath.org/) i Mathematical Reviews (http://www.ams.org/publications/math-reviews/math-reviews). Bio je recenzent više radova submitovanih u renomiranim matematičkim časopisima.

U periodu 2003-2006. g. dr Meštrović je bio predsjednik Takmičarske komisije Republičkog takmičenja iz matematike učenika osnovnih i srednjih škola Crne Gore, a u periodu 2007-2016. g. sastavljao je i ocjenjivao test  iz Matematike za srednje škole za Republička, odnosno Državna takmičenja  iz matematike učenika osnovnih i srednjih škola Crne Gore. U periodu 2007-2014. g. sedam puta je bio lider ekipe Crne Gore na Balkanskim matematičkim olimpijadama (oficijalni sajt https://bmos.ukmt.org.uk/home/balkan.shtml) i Juniorskim Balkanskim matematičkim olimpijadama (oficijalni sajt http://www.massee-org.eu/index.php/mathematical/jbmo), na kojima su učenici iz Crne Gore osvojili devet medalja.

Research Gate profil Romea Meštrovića koji uključuje 128 istraživačkih publikacija, nalazi se na stranici https://www.researchgate.net/profile/Romeo_Mestrovic, a njegov Google Scholar profil koji uključuje 120 istraživačkih publikacija, nalazi se na stranici https://scholar.google.com/citations?user=wE9XgSAAAAAJ&hl=en. Osim toga, Meštrovićev profil je dostupan na https://mathscinet.ams.org/mathscinet/MRAuthorID/616301 (author’s profile at MATHSCINET, Mathematical Reviews, edited by American Mathematical Society – AMS) i https://zbmath.org/authors/?q=Romeo+Mestrovic (International Database zbMATH (formerly Zentralblatt MATH), edited by European Mathematical Society – EMS).Takodje, od početka 2011. godine, njegov Curriculum Vitae i spisak njegovih naučnih publikacija stalno su dostupni na engleskom jeziku na njegovom personalnom web sajtu https://sites.google.com/site/romeomestrovic/.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.