Pomorski fakultet Kotor

Biografija - Nikčević Jelena




Biografija - Nikčević Jelena

Jelena Nikčević, rođena je u Nikšiću (Crna Gora) 1972. godine. Osnovnu i srednju školu završila je sa odličnim uspjehom u Podgorici. Pravni fakultet Univerziteta CG upisala školske 1990/91.godine i na istom fakultetu diplomirala 1994.godine.  

Odmah nakon završetka studija upisala postdiplomske studije na Pravnom fakultetu. Magistarsku tezu pod nazivom: ”Privatizacija društvenih preduzeća u Crnoj Gori s posebnim osvrtom na pomorsku privredu” odbranila  1998.godine. Doktorske studije završila je na Pravnom fakultetu u Beogradu, odbranivši doktorsku disertaciju pod nazivom „Založna prava na brodu u jugoslovenskom i uporednom pravu”.

Kao postdiplomac na osnovu Odluke Ministarstva prosvete i nauke Vlade RCG radila u svojstvu stipendiste – saradnika na Pravnom fakultetu u Podgorici od 1994.do 1997.godine. Stalni radni odnos zasnovala 1999.godine na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru. Ubrzo zatim, na istom fakultetu izabrana je za asistenta na pravnoj grupi predmeta. U zvanje docenta izabrana 2005.godine na pomenutoj grupi predmeta, da bi u zvanje vanrednog profesora, na kojoj poziciji i sada radi, bila izabrana 2010.godine.

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo je duži niz godina bila angažovana u nastavi. Angažovana je kao predavač u Trening centru za obuku pomoraca u Kotoru na predmetu Pomorsko pravo. Funkciju prodekana za finansije na Fakultetu za pomorstvo obavlja od 2011.godine. U tom periodu birana je za člana Suda časti Univerziteta CG.

Područje interesovanja prof. dr Jelene Nikčević je Pomorsko pravo, Zaštita mora od zagađivanja sa brodova, Pomorsko osiguranje I Poslovno pravo.

Autor je više naučnih monografija: Pravni aspekti pomorske sigurnosti, Institut za uporedno pravo, Beograd, 2015, Založna prava na brodu, Fakultet za pomorstvo, Kotor, 2007, Montenegro - Flag and Registration of Vessels, Mortgages on Vessels, Maritime Law Handbook, Kluwer Law International, Alphen aan den Rijn, The Netherlands, 2015, (pihvaćena za štampu), Balastne vode-pravni aspekt, VI poglavlje posebne monografske, Univerzitet Crne Gore,Fakultet za pomorstvo, Kotor, 2013.  Objavila je značajan broj naučnih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima iz oblasti pomorskog i poslovnog prava.  Učestvovala u radu velikog broja domaćih i medjunarodnih skupova, na kojima je podnosila referate, a koji su objavljeni u publikacijama sa tih skupova. Član je uredništva i recenzent međunarodnih naučnih časopisa. Učestvovala je u realizaciji nacionalnih i međunarodnih projekata. Najvažnija usavršavanja obavila je na Rhodes Academy of Oceans Law and Policy u Grčkoj, LAL-Language Centres u Londonu i International Maritime Law Institute, IMO na Malti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.