Filološki fakultet

Biografija - Vušović Olivera




Biografija - Vušović Olivera

Doc. dr Olivera Vušović je rođena u Nikšiću, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je 2010. na Studijskom programu za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću, gdje je u aprilu 2012. završila i magistarske studije iz oblasti nauke o jeziku. Kao stipendista Vlade Republike Francuske, naučni stepen doktora nauka stekla je 11. marta 2016. na Univerzitetu u Strazburu, odbranivši doktorsku disertaciju pod nazivom « La langue du droit de l’Union européenne : étude linguistique comparée et traduction en français et en BCMS » (Jezik prava Evropske unije: komparativna lingvistička studija i prevođenje na francuski i BCHS).

U toku školovanja bila je dobitnik diplome „Luča I“, osvajač prvih nagrada na takmičenjima iz francuskog jezika (Republičko takmičenje, Dani frankofonije u Crnoj Gori) i dobitnik nagrade ZAMTES-a u vidu boravka u „Vladinom kampu talenata 2005“. Za uspjeh u toku studija, dobitnik je stipendije Ambasade Republike Francuske u vidu boravka u Parizu tokom ljeta 2007. Studijske 2008/2009. godine, dobila je nagradu Univerziteta Crne Gore za najboljeg studenta Filozofskog fakulteta, sa prosječnom ocjenom A (10.00). U istom svojstvu, bila je dio delegacije najboljih crnogorskih studenata koji su u decembru 2009, povodom liberalizacije viznog režima, nagrađeni putovanjem u Rim. Bila je višegodišnji korisnik stipendije za talentovane učenike i studente Ministarstva prosvjete i nauke i Opštine Nikšić. Dobitnik je Studentske nagrade „18. septembar“ za najbolje studente Opštine Nikšić.

Osim na Univerzitetu u Strazburu, usavršavala se na Univerzitetu Pariz 8, u okviru TEMPUS projekta „Quality in Research“ (2014), u svojstvu odabranog mladog istraživača Univerziteta Crne Gore, kao i na Univerzitetu u Nici, gdje je, u okviru Erasmus + trening mobilnosti za akademsko osoblje, boravila 2018. i 2019. godine.  Pohađala je preko 20 seminara u zemlji i inostranstvu. Autor je naučnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima i predstavljenih na međunarodnim konferencijama. Član je Udruženja profesora francuskog jezika Crne Gore. U Ispitnom centru Crne Gore bila je član Komisije za realizaciju državnog takmičenja, maturskog i stručnog ispita iz francuskog jezika.

Na Studijskom programu za francuski jezik i književnost zaposlena je od 2010. godine. Poslove sekretara studijskog programa obavljala je od 2010. do 2014, kao i 2018. i 2020. godine.

Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore, u junu 2021. je izabrana u akademsko zvanje docent za oblast Romanistika - Francuski jezik. 

Član je užeg projektnog tima Žan Mone modula Multidisciplinarne studije o migracijama i integracijama kroz interkulturalni dijalog,  Erasmus+ projekta Filološkog fakulteta (2022-2024) koji je odobrila Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu umjetnost i kulturu (EACEA) Evropske komisije. U okviru pomenutog modula, kreirala je kurs Jezički i prevodilački aspekti evropskih integracija za studente Univerziteta Crne Gore.

Učestvuje u bilateralnom naučnom projektu Kulturna razmjena između Crne Gore i Slovenije kroz prevođenje (2023-2024) koji zajednički finansiraju Crna Gora i Slovenija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.