Metalurško-tehnološki fakultet

Biografija - Asanović Vanja




Biografija - Asanović Vanja

Vanja Asanović je rodjena 14.10.1966. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu (pomoćni istraživač u hemiji) završila je u Podgorici. Dobitnik je diplome „Luča“ za postignut odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta tokom osnovne i srednje škole, kao i drugih nagrada od kojih je najznačajnija „Zlatna medalja“ na Festivalu rada omladine Jugoslavije (takmičenje srednjih škola) u Loznici 1984. godine za analitičku hemiju. Školske 1984/85. godine, proglašena je za najboljeg srednjoškolca Podgorice i Crne Gore. Na Metalurški fakultet u Podgorici upisala se školske 1985/86. godine. Dobitnik je nagrade „19. decembar“ za školsku 1985/86. Diplomirala je 1990. godine, sa  prosječnom ocjenom 9.20 i ocjenom 10 na diplomskom radu. 

Poslijediplomske studije završila je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici sa prosječnom ocjenom 9.6. Magistarski rad sa temom: „Termoelastična martenzitna transformacija i efekat pamćenja oblika kod legura Cu-Zn-Al“ odbranila je 1994. godine. Doktorsku disertaciju sa temom: „Uticajni faktori na kinetiku faznih transformacija i osobine Cu-Zn-Al legura sa efektom pamćenja oblika“ odbranila je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici 1998. godine.

Na Metalurško-tehnološkom fakultetu je zasnovala radni odnos 1. 02.1991. godine. U zvanje asistenta-pripravnika na Katedri za fizičku metalurgiju, izabrana je 1991. godine, a u zvanje asistenta na istoj Katedri, 1995. godine. U zvanje docenta izabrana je 1998. godine za predmet Fizička metalurgija, a u zvanje vanrednog profesora 2003. godine za predmete: Fazne transformacije i Karakterizacija materijala. U akademsko zvanje redovni profesor Univerziteta Crne Gore za predmete: Fazne transformacije i Karakterizacija materijala, izabrana je 2009. godine. Izbor u akademsko zvanje redovni profesor Univerziteta Crne Gore  za oblasti Fizička metalurgija i Upravljanje životnom sredinom je potvrđen 2021. godine.

U okviru Oxford Colleges Hospitality Scheme, u svojstvu Academic Visitor boravila je od 1.07. do 31.07.2006. godine, na Odsjeku za materijale u Oksfordu (Department of Materials, Oxford).

Kao redovni profesor angažovana je na izvođenju nastave na Metalurško-tehnološkom fakultetu iz oblasti: Fizička metalurgija i Upravljanje životnom sredinom. Na Mašinskom fakultetu u Podgorici izvodila je nastavu iz predmeta Metrologija na poslijediplomskim magistarskim studijama. 

U maju 2006. godine, Ministarstvo ekonomije je angažovalo radni tim, čiji je bila član, a potom i rukovodilac, u cilju uspostavljanja Centra za metrologiju, odnosno organizovanja aktivnosti u oblasti naučne, zakonske i industrijske metrologije, kao i kontrole predmeta od dragocjenih metala u okviru Zavoda za metrologiju. Kao direktorica, predstavljala je Zavod za metrologiju, rukovodila organizacionim jedinicama i organizovala aktivnosti neophodne za izgrađivanje nacionalne metrološke institucije i njeno pozicioniranje u međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Najvažniji rezultati koji su postignuti u periodu od formiranja Zavoda 14.09.2006. do 11.02.2021. godine su:

  • uspostavljena metrološka sljedivost u Crnoj Gori;
  • usklađivanje zakonodavstva iz oblasti metrologije sa legislativom Evropske unije;
  • osnivanje nacionalnih kalibracionih laboratorija u kojima se ostvaruju, čuvaju, održavaju i usavršavaju državni etaloni;
  • priprema potrebne dokumentacije za uspostavljanje sistema menadžmenta kvalitetom prema standardu MEST EN ISO/IEC 17025:2011;
  • povrđivanje kompetentnosti za obavljanje kalibracije tegova, tegova slobodnih nazivnih masa i neautomatskih vaga; mjerila zapremine od stakla i mjerila zapremine sa klipom; etalona prelivnih pipeta i mjernih posuda; mjerila temperature i relativne vlažnosti; etalona i mjernih uređaja dužine; etalona i mjerila električnih veličina; frekvencije i vremenskog intervala; mjerila pritiska i mjerila jonizujućeg zračenja;
  • ispunjavanje kriterijuma za članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama iz oblasti metrologije i kontrole predmeta od dragocjenih metala;
  • potpisivanje CIPM Aranžmana o međusobnom priznavanju sertifikata o kalibraciji i mjerenjima koje izdaju nacionalni metrološki instituti država članica u cilju uklanjanja tehničkih barijera trgovini;
  • realizovanje crnogorske sekunde i učestvovanje u realizaciji UTC vremena;
  • objavljivanje 24 najbolje mjerne i kalibracione mogućnosti (CMC) u bazi podataka Međunarodnog biroa za tegove i mjere KCDB-BIPM;
  • licenca za obavljanje naučno-istraživačke djelatnosti iz oblasti tehničko-tehnoloških i interdisciplinarnih nauka i upis Zavoda u registar inovativnih organizacija.

Od juna 2007. godine do 11.02.2021. godine, predstavljala je Crnu Goru u relevantnim međunarodnim i regionalnim metrološkim organizacijama, kao delegat i član različitih radnih tijela:

  • Generalna skupština organizacije - delegat i član TC IM – Tehničkog komiteta za interdisciplinarnu metrologiju u okviru Evropske asocijacije nacionalnih metroloških instituta (EURAMET);
  • Odbor organizacije (delegat) i član Radne grupe 8 za opštu primjenu direktiva MID i NAVID u okviru Evropske kooperacije u zakonskoj metrologiji (WELMEC);
  • Delegat - Internacionalni komitet za zakonsku metrologiju (CIML) u okviru Međunarodne organizacije za zakonsku metrologiju (OIML).

Učestvovala je u pripremi predloga zakona i podzakonskih akata iz oblasti metrologije, nacrta Strategije razvoja metrologije u Crnoj Gori za period 2016-2018., komunikacionih strategija, dokumentacije sistema menadžmenta kvalitetom, kao i predstavljanju aktivnosti u okviru slobodnog protoka robe. U periodu od 2007. do 2017. godine, bila je član Skupštine Instituta za standardizaciju Crne Gore. U Privrednoj Komori Crne Gore, kao član učestvovala sam u radu Savjeta za dodjelu žiga vizuelnog označavanja proizvoda iz Crne Gore (2009 – 2021.) i Koordinacionog odbora za kvalitet PKCG (2016 – 2020.).

Naučno-istraživački rad je usmerila na sintezu, termo-mehaničku obradu, fazne transformacije i strukturna ispitivanja novih materijala – legura Cu-Zn-Al koje ispoljavaju efekat pamćenja oblika, mehanohemijsku sintezu nanokompozita za skladištenje vodonika, dobijanje i karakterizaciju materijala sa faznom promenom, kao i termičku obradu, fazne transformacije i karakterizaciju čelika i legura aluminijuma. Kao autor ili koautor objavila je 27 radova u međunarodnim naučnim časopisima, 5 u nacionalnim naučnim časopisima, 46 radova na međunarodnim naučnim konferencijama i 16 na nacionalnim konferencijama. Koautor je jednog univerzitetskog udžbenika.

Projekti (2021-)

Projekat:“Composites for all advanced materials for a modern, improved, and sustainable society“, CEI Know-how Exchange Programme za period: 03/2021-10/2022 (član tima).

Projekat:“MONtenegrin center for Underwater SEnsor Networks - MONUSEN”, HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-02 za period: 06/2022-06/2025 (član tima).

Projekat:“CiRcular Economy Skills enhanCEment NeTwOrk - CRESCENTO” Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020 za period: 01/2023 – 09/2023 (project manager Montenegro).

Projekat: SPS G6037- “Development of Hydrogen Compressors (NO-DEPENDENCE)” - The NATO Science for Peace and Security (SPS) Programme, za period: 06/2023 – 06/2026 (NATO country Project Director).

Učestvovala je u realizaciji 7 međunarodnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Govori engleski jezik. Udata je i ima dvoje djece.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.