25.01.2017

Vilini konjici u izvorima


U časopisu “Knowledge and Management of Aquatic Ecosystems”, objavljen je naučni rad u kome je predstavljena ekologija 44 vrste vilinih konjica u karstnim izvorima Crne Gore. U radu čiji su autori Vladimir Pešić i Bogić Gligorović sa Univerziteta Crne Gore,  analiziran je 91 lokalitet na prostoru Crne Gore.

„Vilini konjici su brojna i značajna grupa vodenih organizama, koja naseljava sve tipove slatkovodnih staništa i predstavljaju odlične indikatore zdravlja ekosistema. Ovi insekti su među najljepšim insektima u svijetu a nalaze se i među rekoderima po brzini kretanja – na kraćim razdaljinama vilin konjić može iz mjesta da jurne brzinom od preko 90 kilometara na sat, a “punim gasom” čak i do 135 kilometara na sat“, navodi autor rada  profesor dr Pešić.

Istraživanja su urađena u okviru projekta analize biodiverziteta i ekologije crnogorskih vodenih staništa. Prema riječima prof. dr Pešića pokazala su da su degradacija i uništenje staništa osnovni faktori koji negativno utiču na biodiverzitet slatkovodnih ekosistema u Crnoj Gori.

„Istraživanja su ukazala na sve prisutnijii trend pretvaranja prirodnih ekosistema u poluprirodne i vještačke ekosisteme, pri čemu se u u javnosti, nažalost, sve češće čuju različita tumačenja da  vještački ekosistemi podržavaju zaštitu biodiverziteta pa čak i da  zahtjevaju određene oblike međunarodne zaštite. To je slučaj na primjer sa ulcinjskom Solanom, koja predstavlja vještački ekosistem nastao na mjesto biodiverzitetski bogatih i danas krajnje ugroženih mediteranskih močvarnih ekosistema, navodi Pešić.

Istraživanja su, zaključuje Pešić, pokazala neophodnost da se mnogi „vještački“ ekosistemi u Crnoj Gori za koje ne postoji ekonomska računica transformišu u prirodne ekosisteme  koji bi podržali zaštitu velikog broja vrsta kao što su vilini konjici i druge grupe koje su danas u  Mediteranskim slatkovodnim ekosistemima  kritično ugrožene.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

11.10.2017 Animal Ecology Research Group

TAXON Expedition

DETALJNIJE

24.08.2017 Animal Ecology Research Group

Posjeta Univerzitetu u Teheranu

DETALJNIJE

22.06.2017 Animal Ecology Research Group

Posjeta Biološkom fakultetu u Šćećinu

DETALJNIJE

08.06.2017 Animal Ecology Research Group

Posjeta Prirodnjačkom Muzeju u Beču

DETALJNIJE

25.05.2017 Animal Ecology Research Group

Montenegrina u Crnoj Gori

DETALJNIJE

05.05.2016 Animal Ecology Research Group

Springer objavio knjigu prof. dr Vladimira Pešića

DETALJNIJE

06.10.2015 Animal Ecology Research Group

Članak u Science Daily o novom rodu

DETALJNIJE

20.08.2014 Animal Ecology Research Group

Nova vrsta nazvana po Dženifer Lopez

DETALJNIJE

29.07.2013 Animal Ecology Research Group

Tekst u Science Daily o novoj vrsti puža iz Skadarskog jezera

DETALJNIJE

01.12.2012 Animal Ecology Research Group

Tekst u National Geographic o radu objavljenom u Ecologica Montenegrina

DETALJNIJE