Studijski program za pedagogiju – Mobilnost – CEEPUS 2015-2019




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru programa CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) i projekta pod nazivom “Pedagogy and Andragogy in South-East Europe”, u kojem učestvuju univerziteti iz Poljske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore, odnosno Studijski program za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću (koordinator prof. dr Vučina Zorić), od 2015. godine, realizovane su sledeće mobilnosti studenata i gostujućih profesora:

  1. Studentkinje postdiplomskih master studija Izabela Kolarovska sa Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ u Skoplju i Nikolina Horvat sa Univerziteta u Mariboru (2016. godine) na Studijskom programu za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću;
  2. Studentkinje osnovnih studija Studijskog programa za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću Lejla Ćeranić i Almera Zeković (2015. godine) i Nikolina Adžić ( 2018. godine) na Filozofskom fakultetu u Mariboru;
  3. Prof. dr Snježana Šušnjara, rukovodilac Studijskog programa za pedagogiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, bila je gostujući profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (2018. godine).
  4. Prof. dr Vučina Zorić je bio gostujući profesor na Univerzitetu u Mariboru (2015. godine), Univerzitetu u Zadru (2016. godine) i Univerzitetu u Beogradu (2018. godine).

Do sada sprovedene mobilnosti, u kojima je učestvovalo šest država, bile su uspješno realizovane i veoma korisne za usavršavanje studenata i profesora, te planiranje buduće raznovrsne saradnje. Potencijalne mobilnosti su odobrene i za sledeću akademsku godinu, pa se nadamo da će još veći broj naših studenata podnijeti prijave i dobiti jednosemestralne stipendije, tj. priliku da besplatno studiraju, odnosno pohađaju nastavu, istražuju, polažu ispite koji će im po povratku biti priznati. Na taj način studenti mogu da obogate sveukupna životna iskustva na inostranim univerzitetima, a sve to uz obezbijeđen smještaj, određeni novčani iznos u zavisnosti od države, te povlašćene cijene ishrane i prevoza. Zainteresovani studenti do 15.06.2018. godine mogu podnijeti prijave za mobilnost u zimskom semestru, a do 31.10.2018. godine za ljetnji semestar akademske 2018/19. godine na https://www.ceepus.info/public/network/network.aspx#nbb .

 

Studijski program za pedagogiju, Filozofski fakultet u Nikšiću



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.