Međunarodna saradnja




Međunarodna saradnja

       Studijski program za italijanski jezik i književnost osnovan je i razvijan zahvaljujući saradnji sa Filološkim fakultetom u Beogradu i Filozofskim fakultetom u Zagrebu, kao najstarijim univerzitetskim centrima na Zapadnom Balkanu u kojima se izučavaju ovaj jezik i kultura, a čiji su profesori bili članovi nekoliko matičnih komisija koje su radile na osnivanju i transformisanju italijanistike u Nikšiću. I danas se sa profesorima ovih univerzitetskih jedinica ostvaruje intenzivna saradnja, prvenstveno u domenu nastave.

       Od stranih univerziteta, najplodnija saradnja ostvaruje se sa Univerzitom u Bariju, tj. sa Fakultetom stranih jezika i književnosti gdje od 1997. godine naši studenti tradicionalno odlaze na usavršavanje, pohađajući specijalne kurseve jezika, književnosti, nacionalne i regionalne kulture Italije i regije Pulja. Sa Univerziteta u Bariju po ugovoru povrmeno su bili angažovani lektori i profesori koji su u više navrata gostovali na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

       Stipendije za studijske boravke u Italiji studentima italijanskog jezika omogućuju programi kao što su CEPUS, ERASMUS i stipendije Italijanske ambasade u Podgorici. Ispiti koje student položi na stranom univerzitetu priznaju se kao da ih je položio na Studijskom programu za italijanski jezik i književnost.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.