Obilježen Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama


































Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježila je Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, pod sloganom Čitamo prošlost, pišemo budućnost.

Program, koji se realizuje u okviru Erasmus+ projekta Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog Balkana (LNSS), podrazumijevao je organizovanje nekoliko skupova i akcija u univerzitetskim i narodnim bibliotekama u Crnoj Gori.

Prije svega, narodne biblioteke u Baru, Beranama, Budvi, Cetinju, Kotoru, Nikšiću, Herceg Novom i Podgorici, koje su se odazvale inicijativi Centralne univerzitetske biblioteke da narodne biblioteke u Crnoj Gori podrže akciju pod nazivom BIBLIOTEKE ZA STUDENTE, omogućile su besplatan upis svim crnogorskim studentima, bez obzira na to da li pohađaju državni ili privatne univerzitete. Cilj ove akcije je simboličan doprinos afirmaciji bibliotečko-informacione struke, ali i doprinos visokom obrazovanju u Crnoj Gori.

Pored toga, u sjedištu Centralne univerzitetske biblioteke, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, kao i u njenom odjeljku, Pomorskoj biblioteci u Kotoru, održana su predavanja i prezentacije za akademsko osoblje, studente i bibliotekare.

Povodom Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama, Narodna biblioteka „Dr Radovan Lalić“ u Beranama organizovala je izložbu knjiga iz legata Margite Lalić Terzić, koju je otvorio dr Zoran Marsenić, potpredsjednik Opštine Berane.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.