Susret rektora prof. dr Božovića sa zamjenikom ministra prosvjete Sjeverne Makedonije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, te prorektori prof. dr Sanja Peković i prof. dr Veselin Mićanović sastali su se sa zamjenikom ministra prosvjete Sjeverne Makedonije Agimom Nuhiu (Agim Nuhiu) i ambasadorom te zemlje u Crnoj Gori Zećirom Ramčilovićem, a u cilju mogućeg proširenja saradnje između crnogorske i naučne zajednice Sjeverne Makedonije.

Rektor Božović je tokom sastanka upoznao goste sa organizacijom rada i aktivnostima koje se realiziraju na Univerzitetu Crne Gore i izrazio zadovoljstvo što se generalno dobri odnosi koje Crna Gora ima sa Sjevernom Makedonijom mogu unaprijediti i u sektoru nauke i obrazovanja.

Govoreći o postojećoj saradnji sa univerzitetima Sjeverne Makedonije proprektorica za internacionalizaciju UCG-a prof. dr Sanja Peković je istakla da Univerzitet Crne Gore ima potpisane bilateralne ugovore sa Univerzitetom u Strugi i Univerzitetom „Goce Delčev“ iz Štipa, dok se saradnja sa Univerzitetom „Ćirilo i Metodije“ iz Skoplja odvija preko Erasmus + program.

Predstavljajući visokoobrazovni sistem u Sjevernoj Makedoniji g. Nuhiu je kazao da Sjeverna Makedonija ulaže velike napore u razvoj obrazovnog sistema, te da ta država ima veliki broj državnih univerziteta koji svoju nastavu realizuju i na makedonskom i na albanskom jeziku kao i određeni broj privatnih univerziteta.

Tokom susreta zamjenik ministra prosvete Sjeverne Makedonije najavio je i susret ministra prosvete te zemlje sa ministricom nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore koji bi trebao da se održi u junu ove godine, a tokom kojeg će se detaljnije dogovoriti saradnja u oblasti nauke.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.