Međunarodni čas fizike čestica 24. februara na Prirodno-matematičkom fakultetu UCG




Međunarodni čas fizike čestica 24. februara na Prirodno-matematičkom fakultetu UCG

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) i IPPOG grupom (International Particle Physics Outreach Group), organizuje Međunarodni čas fizike čestica – Masterclass, koji će se održati 24. februara 2023. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u Podgorici.

Učenici srednjih škola u Crnoj Gori biće u prilici da neposredno dožive realni istraživački proces u ovoj eminentnoj naučnoj disciplini, da se bliže upoznaju sa fizikom elementarnih čestica, akceleratorima, identifikacijom čestica, kao i da virtuelnim putem posjete jedan od detektora i razgovaraju sa mladim istraživačima sa Univerziteta Crne Gore koji su angažovani na eksperimentima u okviru CERN-a.

Međunarodni program „Masterclass – Hands on Particle Physics“ je obrazovno-istraživački program CERN-a koji godišnje pohađa 13.000 srednjoškolaca iz 60 zemalja svijeta. Jedan od glavnih ciljeva Masterclass-a je približavanje fizike čestica talentovanim đacima, kako bi se podstaklo veće interesovanje za ovu oblast istraživanja.

Predavanja, vježbe i rad sa učenicima, kao i prethodnih godina, realizovaće nastavnici, doktorandi i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta.

Agenda je u prilogu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.