Na Prirodno-matematičkom fakultetu održan Međunarodni čas fizike čestica




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore održan je VI Međunarodni čas fizike čestica, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) i Međunarodnom grupom za promociju fizike čestica (IPPOG). 

Čas, koji godišnje pohađa oko 13000 učenika srednjih škola iz zemalja svijeta, pohađalo je 40 srednjoškolaca iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Pljevalja, Žabljaka, Andrijevice, Bara, Budve i Herceg Novog. Oni su bili u prilici da analiziraju podatke sakupljene u jednom od eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču, čime im je omogućen uvid u proces funkcionisanja najvećeg akceleratroskog kompleksa u svijetu, koji se nalazi u CERN-u. 

Ovakav tip časa organizuje se, u istom danu, na više univerziteta i instituta širom svijeta kako bi učenici nakon svog rada na eksperimentalnim podacima mogli da podijele iskustva i rezultate i učestvuju u zajedničkoj diskusiji o tome sta su naučili i uradili tokom dana. Takođe, rezultati učenika se kombinuju da bi se dobio zajednički rezultat više timova koji su radili na njima. Ova diskusija se realizuje u popodnevnim satima uključenjem u video konferenciju koju vode predstavnici CERN-a.

Događaj su otvorili ministarka nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljana Šćepanović i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Miljan Bigović, koji su srednjoškolcima i njihovim profesorima poželjeli dobrodošlicu i uspješan rad, kao i ukazali nadu da će im stečena iskustva pomoći u daljem radu i pri izboru fakulteta.

Kroz zanimljiva predavanja i priče iz fizike čestica tokom dana učenike su vodili: prof. Nataša Raičević, doktorand Itana Bubanja i studenti završne godine fizike, Dušan Subotić i Tijana Cvijetić. Oni su ujedno pružili i neophodnu podršku studentima pri njihovom radu.

Agenda sa ovog događaja je u prilogu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.