IAEA pokrenula programe za žene u nuklearnim naukama




<span class="CyrLatIgnore">IAEA</span> pokrenula programe za žene u nuklearnim naukama

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokrenula je, na Međunarodni dan žena 8. mart 2023. godine, novi Program za žene u nuklearnoj oblasti, kroz pohađanje višenedjeljnog gostujućeg profesionalnog programa, počev od juna tekuće godine.

Programom su predviđene posjete u trajanju od dvije do četiri sedmice, nekada i duže, raznim nuklearnim postrojenjima (onima koja su u izgradnji, koja su aktivna ili su u dekomisiji), istraživačkim centrima, naučnim institutima, laboratorijama, industrijskom sektoru ili starapovima. Predviđeno je, da kroz navedeno, učesnice programa ojačaju i svoje profesionalne i stručne kontakte u inostranstvu sa ekspertima na području nuklearnih nauka. Prva grupna posjeta, pod programom “Liza Majtner” planirana je za jun 2023. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Posjetom će biti obuhvaćen praktični rad u smislu odgovarajućeg treninga, laboratorijskih analiza, mjerenja, testiranja, modelinga, simulacija, korištenja programskih kodova ali i predavanja.

Podsjećamo, Program Liza Majtner (Lise Meitner Programme-LMP) dobio je naziv po austrijsko-švedskoj naučnici, prepoznatoj po pronalasku protaktinijuma ali i aktivnostima na nuklearnoj fiziji. Namijenjen je mladim naučnicama, sa tri do pet godina radnog iskustva u nuklearnim naukama, posebno u oblasti nuklearne energije.

Detaljne informacije mogu se naći na sljedećem LINKU.  

Kontakt osoba u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja: mr Smilja Kažić Vujačić, načelnica u Odjeljenju za međunarodnu saradnju i Nacionalna kontakt osoba za saradnju sa IAEA tel: 020 405 351, e-mail: smilja.kazic@mntr.gov.me.

Izvor informacije: https://www.gov.me/clanak/iaea-pokrenula-lmp-programe-za-zene-u-nuklearnim-naukama



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.