Razvoj ribolovnog turizma važan za Crnu Goru: Svi društveni akteri za očuvanje zaštićenog morskog područja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Okrugli sto na temu povezivanja turizma i ribarstva i očuvanja i zajedničkog upravljanja u zaštićenim područjima u moru, održan je u organizaciji Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore i FAO AdriaMed projekta “Podrška pilot akcijama plave transformacije u Crnoj Gori”, 30. januara 2023. godine.

 Okruglom stolu učešće su uzele relevantne institucije, odnosno predstavnici Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede–Direktorat za ribarstvo, Ministarstva ekologije–Direktorat za zaštitu prirode, Agencije za zaštitu životne sredine, Privredne komore Crne Gore, JP Morskog dobra, TO Bar, NVO Green Home te naravno predstavnici Udruženja profesionalnih ribara na moru Crne Gore. Posebno naglašavamo učešće i doprinos kolega iz nauke, ribarskog sektora i privrednika Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Putem video-linka prisutne je pozdravila Nicoletta Milone, u ime FAO AdriaMed projekta i poželjela uspješan rad Okruglog stola.

U vrlo konstruktivnoj diskusiji nakon prezentacije iskustava uvođenja termina, odnosno aktivnosti ribolovnog turizma u Hrvatskoj, “isprovocirali” smo ključna pitanja i problem koji će se nametnuti u procesu uspostavljanja ribolovnog turizma u Crnoj Gori.

Svjesni tih administrativnih problema čini se da su svi budući akteri ove aktivnosti spremni da daju svoj puni doprinos i olakšaju put uspostavljanja ove, cijenimo jako interesantne i važne aktivnosti. Naravno, i crnogorski ribari istakli su svoje probleme koji već dugi niz godina postoje u ribarskom sektoru.

Vjerujemo da su ono što su čuli od hrvatskih ribara kolega biti dobra polazna tačka u razgovorima i pregovorima koji nam predstoje.

Jedan dio diskusije bio je posvećen i zaštićenim područjima u moru. Nakon prezentacije o modelima upravljanja i budućim monitorinzima unutar istih, uslijedila su pitanja i predlozi ribara na koji bi se način oni mogli oni uključiti na lokalnom nivou.

Nakon sveobuhvatnih razgovora, u okviru diskusije, ali i bilateralno, zaključeno je da ova aktivnost zavrijeđuje pažnju svih relevantnih institucija i zajednički napor da ova pitanja počnemo riješavati.

Takođe, iskazana je želja za organizovanjem sličnih događaja u skorijoj budućnosti na kojem bi se onda konkretizovali budući koraci u praksi.

Na kraju, izražavamo zahvalnost JU Muzeji i galerije Budve i MZ Petrovac na gostoprimstvu i ustupljenoj Sali Crvena komuna u Petrovcu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.