Dan Ekonomskog fakulteta u znaku primopredaje dužnosti dekana i dodjele nagrada najboljim studentima




Dan Ekonomskog fakulteta u znaku primopredaje dužnosti dekana i dodjele nagrada najboljim studentima

Prvi fakultet u Crnoj Gori obilježio je danas 62. godišnjicu osnivanja. U prisustvu brojnih respektabilnih zvanica, uručene su nagrade za 16 najboljih studenata osnovnih akademskih  i osnovnih primijenjenih studija za uspjeh postignut u prethodnoj studijskoj godini. Pokrovitelj ovogodišnjih studentskih nagrada bila je Privredna komora Crne Gore, dugogodišnji partner Ekonomskog fakulteta.

Na svečanosti upriličenoj povodom Dana fakulteta, prisutnima se prvi put u ulozi novoizabranog dekana obratio prof. dr Mijat Jocović. Ističući to da se Ekonomski fakultet od 1960. godine do danas mijenjao prihvatajući kao svoju ideju vodilju i način funkcionisanja činjenicu - da je promjena jedina konstanta u razvoju čovjeka i društva, dekan Jocović je kazao: „Ugrađujući ovaj stav generacijama studenata i posvećeno im prenoseći znanje, Ekonomski fakultet je posijao sjeme od 12.000 diplomiranih studenata, koji su obavljali, ili danas obavljaju, najodgovornije pozicije u privredi i državi. To je jedan od razloga zbog kojih Ekonomski fakultet nije, niti smije biti posmatran, kao samo jedna od organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, već kao jedna od ključnih institucija u razvoju ove države.

Podsjećajući prisutne na rezultate naučnoistraživačkog rada profesora i saradnika koji odgovorno i zrelo pristupaju obavezama savremenog akademskog ekonomiste, dekan Jocović je poručio:  „Na ovom Fakultetu među profesorima i saradnicima, pored funkcije obrazovanja kojoj smo posvećeni, stanuje i još jedan resurs – to je znanje, koje predstavlja najveći kapital u modernim društvima, a koje nam često nedostaje. I kao što su danas vrata na Ekonomskom fakuletetu simbolično širom otvorena, ona su na isti način, svakog dana otvorena na svim našim kabinetima - da svoja znanja podijelimo sa vama, za dobro naše zajedničke i jedine kuće – države Crne Gore.“

Ovogodišnja svečanost bila je i prilika za predaju dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta. Naime, nakon šest godina na toj poziciji, prof. dr Nikoli Miloviću je istekao mandat. Novoizabrani dekan Jocović mu se, u ime kolektiva Ekonomskog fakulteta, zahvalio na njegovom posvećenom radu u izazovnim vremenima, da naš Fakultet zadrži lidersku poziciju na tržištu visokog obrazovanja ekonomista. Osim dekana Jocovića, profesoru Miloviću su se zahvalili i studenti u čije ime mu je student povjerenik Danilo Banović uručio zahvalnicu za godine uspješne saradnje.

Tim povodom, prof. dr Nikola Milović je saopštio: Poštovani prijatelji, želim da Vas podsjetim da je predhodna uprava prije šest godina preuzela Ekonomski fakultet u vremenu punom izazova. Uz podršku svih vas,  ali i kvalitetan i sadržajan rad uspjeli smo u cilju koji smo zajedno postavili – da stabilizujemo funkcionisanje fakulteta i unaprijedimo sve aspekte njegovog rada – uslove za rad i studiranje, nastavni proces, naučnoistraživački rad i međunarodnu-saradnju. Postignuti rezultati i stečena pozicija predstavljaju posebnu odgovornost koja obavezuje Fakultet da i dalje bude u centru društvenih promjena te da svojim djelovanjem i dalje zavređuje zvanje prve i najuspješnije visokoškolske ustanove u obrazovanju ekonomista.

Jedna od prepoznatljivosti Ekonomskog fakulteta je bogata mreža saradnika iz oblasti privrede, javnog sektora, te strukovnih udruženja. Višegodišnje partnerstvo i uspješna saradnja sa Privrednom komorom Crne Gore dovela je do toga da ova institucija koja više od devet decenija uspješno posluje, bude pokrovitelj ovogodišnje novčane nagrade za najbolje studente. Predsjednica PKCG, dr Nina Drakić, je tim povodom poručila da su naši mladi garant da našu zemlju očekuje bolja budućnost te da je potrebno u svakoj prilici promovisati vrijednost da nam najbolji budu uzori i modeli ponašanja mladim ljudima u društvu. Ona je za sve studente imala i poruku:  U današnjem društvu, završetkom formalnog obrazovanja, ne završava se proces učenja. Savremeno poslovanje zahtijeva stalno unapređenje znanja, vještina i kompetencija. Rad u privredi je svakim danom zahtjevniji. Iz tog razloga pred vama je veći izazov nego pred vašim roditeljima, koji nakon završenog fakulteta nijesu morali ovim intenzitetom da usvajaju nova znanja. Zato učite jedni od drugih i povezujte se. Širite poznanstva i stvarajte mreže kontakata koji vam mogu biti važni za pokretanje posla ili izgradnju karijere.

Na današnjoj svečanosti povodom Dana Ekonomskog fakulteta nagrade su uručene studentima osnovnih akademskih studija koji su u prethodnoj godini postigli prosječnu ocjenu iznad 9,5 kao i studentima osnovnih primijenjeih studija u Podgorici i Bijelom Polju koji su postigli prosječnu ocjenu iznad 9. U ime nagrađenih studenata, prisutnima se obratila Dženana Đurković koja je poručila: Posebno je zadovoljstvo biti nagrađen od strane Ekonomskog fakulteta, institucije koja ove godine proslavlja 62 godine postojanja kao jedan od vodećih emancipatorskih centara u Crnoj Gori, gdje ekonomija ima viši društveni cilj i odgovornost – da pronađe sklad između mogućeg i idealnog, kao i da otkrije suštinu izvan pojavnosti koje prolaznost trenutnih epoha postavlja. I dok potraga podsjeća na beskrajno tumaranje, puna priviđenja i skrivenih zamki, na ovom fakultetu naši profesori uče nas da razumijemo taj svijet, da proniknemo u njegove simbole, da dobro utvrdimo pravila igre, ali i da naslutimo čas kada bi ona mogla da zastare i budu smijenjena novim.

Današnja svečanost na Ekonomskom fakultetu organizovana je u prisustvu brojnih visokih zvanica, među kojima su bili: rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, predsjednica Upravnog odbora UCG prof. dr Rajka Glušica, ministar obrazovanja i prosvjete Crne Gore Miomira Vojinović, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić,  predsjednika opštine Bijelo Polje  Petar Smolović,kao i brojni privrednici i predstavnici javnih preduzeća i institucija.

Nagrađeni studenti:

Studenti koji su ostvarili najbolji uspjeh tokom studijske 2020/21. godine

Akademske studije  ekonomije

 I godina

Damjanović Milica (9,87), Nicović Balša (9,63), Marljukić Marina (9,62).

 II godina

Đurković Dženana (10,00), Đurić Stevan (10,00), Čabarkapa Jovana (9,89), Popović Jelena (9,59), Đurišić Anđela (9,54).

III godina

Stijepović Petar (10,00), Kojović Svetlana (9,57), Jelić Boško (9,54).

Studenti koji su ostvarili najbolji uspjeh tokom studijske 2020/21. godine

Primijenjene studije menadžmenta

I godina

Knežević Anđela(9,30), Vušurović Ksenija (9,00), Pavićević Nina (9,00).

III godina

Tomović Anđela(9,34)

Studenti koji su ostvarili najbolji uspjeh tokom studijske 2020/21. godine

Primijenjene studije menadžmenta – Bijelo Polje

I godina

Hajrović Amar (9,60).

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.