Uloga države je da smanji neizvjesnost u privredi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kreirati obavezujuće politike, koje će biti transparentne, predvidljive i dugoročno orijentisane, osnovna je obaveza vlada savremenih država: “Jer je u svijetu već dovoljno neizvjesnosti i nije potrebno da dodatna neizvjesnost dolazi i od države.” - poručio je norveški ekonomista Finn E Kydland, dobitnik Nobelove nagrade, tokom predavanja održanog na Ekonomskom fakultetu.

Prof. Kydland je istakao da su u konteksu dugoročnog privrednog rasta i investicionog odlučivanja, izuzetno važni očekivani (budući) porezi: “Upravo je najveći problem što su ekonomske politike u značajno više slučajeva kratkoročno orijentisane. Za rast kapitala i ukupne produktivnosti mnogo je važnija fiskalna nego monetarna politika” - smatra Kydland.  On je veoma argumentovano prikazao slučaj Irske, koja je 90-ih godina počela sa kreiranjem izvjesne (predvidljive) ekonomske politike: “Veoma je važno znati kakvi će biti porezi u narednih 10 i više godina. Slučaj Irske to potvrđuje, imajući u vidu da je prosječna stopa rasta ukupne faktorske produktivnosti u njenom slučaju daleko iznad ostalih privreda. Produktivnost radnika u Irskoj je veća za 40-50% u odnosu na ostale posmatrane privrede (Španija, Portugalija i Italija)”- objasnio je Nobelovac i nasuprot pozitivnog primjera Irske naveo slučaj Argentine u kojoj su nosioci ekonomske politike kreirali kratkoročno orijentisanu platformu koja dodatno podriva neizvjesnost na tržištu. 

Pozdravljajući prisutne, dekan prof.dr Nikola Milović je istakao da zbog postignutih rezultata i stečene pozicije koju Ekonomski fakultet gradi skoro šest decenija, zavređuje zvanje prve i prave visokoškolske ustanove u obrazovanju ekonomista, te zahvalio profesoru Kydlandu zbog njegovog predavanja na mjestu gdje je nastala i razvijala se crnogorska ekonomska misao a sa njom i država Crna Gora.

Predavanje na temu „Ekonomska politika i rast nacija“ organizovano je u saradnji Ekonomskog fakulteta i Centralne banke Crne Gore. Guverner, g-din Radoje Žugić, je istakao da CBCG ima veliku čast da ugosti profesora Kidlanda, izuzetnog svjetskog ekonomistu i dobitnika Nobelove nagrade: „Izučavajući kako promjene u ekonomskoj politici i tehnologiji utiču na razvoj poslovanja, profesor Kidland je dao ogroman doprinos, ne samo ekonomskoj teoriji, već i kreiranju ekonomske politike i reformama institucija u brojnim državama“, istakao je guverner Žugić. 

On je tom prilikom saopštio i da je od danas profesor Kydland počasni predsjednik časopisa Journal of Central Banking Theory and Practice, naučnog časopisa koji se publikuje tri puta godišnje u izdanju Centralne banke Crne Gore.

Profesor Kydland je norveški profesor, kome je 2004. godine dodijeljena Nobelova nagrada za doprinos dinamičnoj makroekonomiji, tj. izučavanju vremenske konzistenosti ekonomske politike i pokretačke snage poslije privrednih ciklusa. Trenutno predaje na Univerzitetu Kalifornija (University of California) u Santa Barbari, SAD.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.