Otpočela pravna klinika UNHCR-a o izbjegličkom pravu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore otpočela je realizacija ovogodišnje pravne klinike o izbjegličkom pravu, koju sprovodi predstavništvo Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) u Crnoj Gori.

Klinika na temu izbjegličkog prava realizuje se na osnovu sporazuma o saradnji između Pravnog fakulteta i predstavništva UNHCR u Crnoj Gori, kojim su šef predstavništva UNHCR g-din Žan-Iv Bušardi i dekanka Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spaić dogovorili implementaciju pravne klinike jednom u svakoj studijskoj godini, do ljetnjeg semestra studijske 2024/2025 godine. Time je nastavljena saradnja koja broji dugi niz godina, tokom kojih su studenti Pravnog fakulteta imali priliku da pohađaju pravnu kliniku UNHCR-a.

Ovogodišnja pravna klinika na temu izbjegličkog prava realizuje se na osnovnim studijama, u okviru predmeta Međunarodno pravo ljudskih prava (Javnopravni modul).

Klinika je počela uvodnim predavanjem, održanim dana 20. marta 2023. godine. U realizaciji klinike učestvuje i predmetni nastavnik, doc. dr Marina Jovićević, koja je poželjela dobrodošlicu predstavnicima UNHCR: gdinu Slobodanu Raščaninu, gđi Biljani Babić i gdinu Ivanu Đurkoviću. Uvodno predavanje održao je gdin Slobodan Raščanin, a zabilježeno je prisustvo velikog broja involviranih studenata. Ovom prilikom predstavnici UNHCR-a poklonili su Pravnom fakultetu vrijednu literaturu.

Studentima koji uspješno završe pravnu kliniku biće uručeni sertifikati UNHCR-a, na svečanoj dodjeli koja će se organizovati 20. juna, na Svjetski dan izbjeglica. Tri najuspješnija studenta biće posebno nagrađena.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.