Učešće saradnika u nastavi i doktoranda Građevinskog fakulteta u obuci u okviru COST akcije vezane za podzemno izgrađeno nasleđe




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Mr Ivana Drobnjak, student doktorskih studija i saradnik u nastavi na Građevinskom fakultetu, prošlog mjeseca je, u periodu 6-10 februara 2023. godine, učestvovala u obuci u okviru COST akcije CA18110 “Underground Built Heritage as catalyser for Community Valorisation” u mjestu Mellieha na Malti.

                                       

Glavni cilj obuke je bilo integrisanje multidisciplinarnog znanja o podzemnom nasljeđu kroz intenzivni, petodnevni program upravljanja i valorizacije podzemne baštine. Analiziran je sami koncept podzemnog izgrađenog nasljeđa, pristupi i vrijednosti istog, modeli za istraživanje, proučavanje, upotreba digitalnih alata (analiza tekstualnih podataka, GIS, geomatika, 3D snimanje itd..). Takođe, akcenat je bio stavljen na percepciju i interpretaciju nasljeđa kroz definisanje različitih organizacionih, digitalnih i komunikacijskih alata.

Polaznici obuke su radili zajedno na konkretnoj temi koja je bila vezana za Malteške podzemne mlinove za brašno iz 50-ih godina prošlog vijeka, istraživajući i pripremajući argumente za diskusiju i predstavljajući svoje ideje (više na: https://underground4value.eu/underground-flour-mills-malta/).

Za doktoranda Ivanu Drobnjak učestvovanje u obuci navedene COST akcije predstavlja važan korak naprijed u naučnom i istraživačkom smislu, predstavlja vrijedno lično i profesionalno iskustvo.

COST (European Cooperation in Science and Technology) mreža podstiče povezivanje istraživačkih inicijativa širom Evrope i šire, omogućavajući istraživačima i naučnicima da razvijaju svoje ideje u bilo kojoj oblasti nauke i tehnologije.

 

                                                     



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.