Istraživački tim sa Građevinskog fakulteta dao značajan doprinos u realizaciji H2020 projekta RISE




Istraživački tim sa Građevinskog fakulteta dao značajan doprinos u realizaciji H2020 projekta RISE

Istraživački tim sa Građevinskog fakulteta pod rukovodstvom doc. dr Nine Serdar dao je značajan doprinos u realizaciji H2020 projekta RISE Real-time earthquake rIsk reduction for a reSilient Europe, posebno u dijelu dokaza koncepta razvijene RISE alatke (RISE open-source modula) za brzu procjenu gubitaka od zemljotresa u realnom vremenu (Rapid Loss Assessment - RLA) i operativnog predviđanja gubitaka od zemljotresa (Operational Earthquake Loss Forecasting - OELF ). Kroz realizaciju aktivnosti istraživači sa Građevinskog fakulteta su izgradnjom modela izloženosti za jednu od tri nadgledane (i prethodno instrumentalizovane) zgrade uključene u model izloženosti H2020 RISE projekta doprinijeli potvrdi osmišljenog RISE open-source modula.

Razvijeni RISE Python modul otvorenog koda pokreće RLA i OELF kalkulacije i kontinuirano ažurira modele izloženosti tako da odražavaju vjerovatnoće da zgrada pretrpi različita stanja oštećenja u različitim fazama neke tekuće sekvence zemljotresa. Razvijeni modul takođe izračunava očekivane direktne ekonomske gubitke kao i broj povređenih i poginulih.

Istraživački tim učestvovao je u izradi izvještaja koji se odnosi na integraciju RISE inovacija u oblastima brze procjene gubitaka, operativnog predviđanja gubitaka od zemljotresa i monitoringa zgrada D6.1 Integration of RISE Innovations in the Fields of OELF, RLA and SHM”. U pomenutom izvještaju uključen je i dio istraživanja sprovedenog u sklopu master teze Mr Nikole Popovića pod mentorstvom Doc. dr Jelena Pejović. Ova master teza predstavlja primjer dobre prakse uključivanja studenata završnih godina master studija u značajne naučno-istraživačke projekte.

Istraživački tim sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore kojeg čine rukovodilac Doc. dr Nina Serdar, i istraživači Doc. dr Jelena Pejović, Mr Nikola Popović i Mr Ivana Drobnjak dao je značajan doprinos razvoju inovativnih rješenja za primjenu i upotrebu seizmičkog monitroringa u cilju redukcije seizmičkog rizika. Realizacijom projektnih aktivnosti napravljen je važan iskorak u razvoju brze operativne procjene i predviđanja gubitaka usljed dejstva zemljotresa u Crnoj Gori, i pokazan je značaj pridruživanja eminentnim istraživačkim projektima kakav je H2020 RISE.

Navedene naučno-istraživačke aktivnosti realizovane su uz podršku Ministarstva nauke kroz program za podsticanje učešća u programima H2020 kojim se Građevinski fakultet sa projektom “Pametne zgrade za seizmički otpornu Crnu Goru” priključio H2020 projektu RISE “Real-time earthquake rIsk reduction for a reSilient Europe”. H2020 projekat RISE je trogodišnji projekat finansiran iz programa Horizont 2020 Evropske komisije. Počeo je u septembru 2019. i završiće se u maju 2023. Koridnator RISE projekta je ETH Cirih, i projekat je okupio 19 naučno-istraživačkih institucija iz cijele Evrope i pet partnera iz zemalja van Evropskog kontinenta.

http://static.seismo.ethz.ch/rise/deliverables/Deliverable_6.1.pdf 

 http://www.rise-eu.org/home/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.