Počela realizacija partnerskog Erasmus+ projekta DGTRANS




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore,prof. dr Milanko Damjanović, doc. dr Boško Matović i BSc Vladimir Ilić učestvovali su na Kick-off sastanku Erasmus+ projekta DGTRANS  “Prevoz opasnih materija - Modernizacija nastavnih planova i programa i razvoj obuka za profesionalce u VŠU Zapadnog Balkana" koji se održao na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, od 26. februara do 2. marta 2023. godine.

Pored Univerziteta Crne Gore, na projektu je učestvovalo 12 partnera iz zemalja Zapadnog Balkana i 4 partnera iz zemalja Evropske unije. Konzorcijum je nastao iz težnje zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže Evropskom zelenom dogovoru, koji predstavlja novu strategiju rasta Evropske unije u cilju moderne, klimatski neutralne i konkurentne ekonomije koja efikasno koristi resurse. Ova težnja je dodatno pojačana činjenicom da su zemlje Zapadnog Balkana potpisnice Sofijske deklaracije o „Zelenoj agendi“ za zemlјe Zapadnog Balkana, na Samitu Zapadnog Balkana u okviru inicijative Berlinskog procesa, 10. novembra 2020. UCG će učestvovati u identifikaciji problema u regionu zemalja Zapadnog Balkana u vezi sa transportom opasnih materija, zatim u radionicama u pogledu inovativnih praksi u EU i prezentovati probleme u svojoj zemlji, prepremiti listu potrebne opreme, softvera i literature, kao i analiza postojećiih kurikuluma u oblasti saobraćaja i transporta u Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana.

Unaprijeđenje znanja, vještina i sposobnosti subjekata koji učestvuju u procesu transporta opasnih materija predstavljaja plodno tlo za unaprijeđenje postojećeg stanja i proaktivnog djelovanja. Stoga je prepoznata uloga visoko-školskih ustanova, posebno Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kako bi se uspostavio okvir dobre saradnje sa privredom i drugim subjektima koji su uključeni u transport opasnih materija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.