Stipendije




Stipendije

 U cilju podrške razvoja Instituta Konfucije,  mogućnosti internacionalne promocije kineskog jezika i širenja kineske kulture, kao i usavršavanje kvalifikovanih predavača i studenata kineskog jezika, sjedište Instituta Konfucije/Hanban je pokrenuo ''Confucius Institute Scholarship'' (Stipendije Instituta Konfucije) program za sponzorisanje inostranih studenata, učenika i predavača kineskog jezika, kako bi učili kineski jezik na relevantnim univerzitetima u Kini.

 Program ''Confucius Institute Scholarship'' je osnovan 2009. godine. Do kraja 2014., blizu 25.000 kandidata iz 150 zemalja je bilo stipendirano za studiranje u Kini.

 

I   Tip stipendije i uslovi prijave

Confucius Institute Scholarship je podijeljen u 6 kategorija:

·         Stipendija za studente na programima magistarskih studija predavanja kineskog jezika ljudima kojima ovaj jezik nije maternji (MTCSOL)

·         Jednogodišnje stipendije + MTCSOL

·         Stipendija za studente na programima osnovnih studija predavanja kineskog jezika ljudima kojima ovaj jezik nije maternji (BTCSOL)

·         Jednogodišnje stipendije

·         Jednosemestralne stipendije

·         Četvoronedjeljne stipendije

Kandidati mogu biti nerezidenti Kine, dobrog zdravlja, godina između 16 i 35 (predavači kineskog jezika ispod 45 godina i kandidati za BTCSOL stipendije ispod 20 godina).

 

II   Pokrivenost stipendije i uslovi

Dobitnici stipendija su oslobođeni od školarine, naknada za smještaj u kampusu i obezbijeđena im je mjesečni džeparac za životne troškove (osim studenata četvoronedjeljnih stipendija), i sveobuhvatno osiguranje za strane studente u Kini. Mjesečni iznos naknade za životne troškove su obezbijeđeni u sledećim iznosima (u kineskim jenima mjesečno):

·         2.500 CNY za studente osnovnih studija , jednogodišnje stipendije i jednosemestralne stipendije

·         3.000 CNY za studente magistarskih studija

 

III   Procedura regrutovanja

1.       Svake godine od početka emitovanja procedure, kandidati mogu da se uloguju na sajt Conficius Institute Scholarship http://cis.chinese.cn/, naprave svoj nalog, pročitaju informacije i predstavljanje fakulteta i njihovih zastupnika, popune i potvrde aplikacionu formu online. Rok za prijavu je 10 maj tekuće godine.

2.       Instituti Konfucije (zasebno organizovane Konfucije učionice), inostrani centri za testiranje kineskog jezika, obrazovne i kulturne kancelarije kineskih ambasada (konzulata), domaći instituti i institucije visokog obrazovanja u onim zemljama gdje ne postoji Institut Konfucije, su stavljeni u dužnost Hanbana kao preporučene institucije.  Preporučene institucije će razmotriti kvalifikacije i prijavni materijal kandidata, i potvrditi listu preporučenih kandidata Hanbanu do 20. maja tekuće godine.

3.       Domaći instituti su odgovorni za ispitivanje kvalifikacija kandidata i potvrdu predložene liste kandidata do 31. maja tekuće godine.

4.       Hanban će organozovati panel stručnjaka kako bi napravili konačnu selekciju i objavili listu uspješnih kandidata na sajtu do 15. juna tekuće godine. Hanban će takođe obavijestiti domaće institute i preporučene institucije, a one će obavijestiti kandidate.

5.       Domaći instituti će objaviti ''Admission Letter'' (Pismo o prihvatanju), ''Enrollment Instructions'' (Uputstva za upis), ''Visa Application Form for Foreigners to Study in China'' (JW202 Form) (Prijavni formular za strane studente u Kini).

 

IV  Dokumenta za prijavu

Kandidati se trebaju ulogovati na sajt, popuniti ''Confucius Institute Scholarship Application Form'' i prikačiti sledeća dokumenta:

1.       Fotokopiju prve strane pasoša

2.       Fotokopiju rezultata HSK, HSKK ili BCT

3.    Stečena diploma visokog obrazovanja (dokaz o diplomiranju ili zvanični dokaz o statusu studenta, ako nije na kineskom ili engleskom, dokument treba biti preveden od strane sudskog tumača)

4.       Pismo preporuke i pismo posvećenosti. Kandidati za MTCSOL stipendije su obavezni da pošalju dva pisma preporuke od profesora ili njihovih saradnika (na kineskom ili engleskom) i napisanu posvećenost da se student obavezuje da će predavati kineski jezik najmanje 5 godina nakon diplomiranja (napisano na kineskom jeziku i potpisano).

5.       Kandidati ispod 18 godina treba da posalju relevantna dokumenta od strane porodice kod koje će biti u Kini.

6.      Pobjednici ''Chinese Bridge'' takmičenja treba da pošalju sertifikat Conficius Institute Scholarship nagrađen od strane Hanban-a.  Pobjednici preliminarne runde ,,Chinese Bridge'' takmičenja trebaju poslati dokaz o nagradi i pismo preporuke Kineske ambasade u mjestu takmičenja.

7.       Predavači kineskog jezika trebaju dostaviti dokaz o trajanju njihovog predavačkog staža i broj sati predavanja nedeljno, obezbijeđen od strane instituta za koji rade.

8.       Oni koji apliciraju za jednogodišnje stipendije + MTCSOL su obavezni da obezbijede ugovor potpisan sa Institutom Konfucije ili sa institutom u kojem će raditi.

9.       Ostali materijal zatražen od strane fakulteta.

 

Obratiti pažnju:

1.       Kandidati mogu da se uloguju na sajt stipendija http://cis.chinese.cn/ kako bi dobili informacije o domaćim univerzitetima.

2.      Ukoliko se ime kandidata ne podudara sa imenom na skeniranoj prvoj strani pasoša ili ukoliko je materijal relevantnih diploma nepotpun, aplikacija neće biti validna.

3.      Ukoliko se dobitnici stipendija ne mogu registrovati iz nekih razloga, on/ona treba obavijestiti  pismenim objašnjenjem domaći institut 15 dana prije dana za registraciju. Oni koji ne mogu izvršiti registraciju bez ijednog razloga, neće više biti kvalifikovani  za dobijanje stipendije.

4.       Stipendije će biti otkazane za one čiji zdravstveni testovi nisu zadovoljavajući.

5.     Stipendisti BTCSOL ili MMRCSOL stipendija (uključujući jednogodišnje stipendije + MTCSOL), će biti predmet godišnje procjene nakon što budu uključeni u ,,Godišnji izvještaj procedure stipendija Instituta Konfucije''. Samo studenti koji ispunjavaju uslove će moći da dobiju stipendiju nastupajuće godine. 

 

Za sve informacije o stipendijama Instituta Konfucije, posjetite zvanični sajt ''Confucius Institute Scholarship'': http://cis.chinese.cn/

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.