Završna faza implementacije projekta NAUTICA CBC promovisana u dnevnim novinama Pobjeda




Završna faza implementacije projekta NAUTICA CBC promovisana u dnevnim novinama Pobjeda

Projekat NAUTICA CBC (01.03.2021. – 31.01.2023.) – „Jačanje, inovacije i promocija ponude nautičkog turizma i kulturnog nasljeđa kroz prekograničnu saradnju“ bavi se zajedničkim stvarnim potrebama i izazovima za unapređenje ponude nautičkog turizma u gradovima Stari Grad na ostrvu Hvar u Hrvatskoj i Kotoru u Crnoj Gori. Projekat NAUTICA CBC je sufinansiran sredstvima ERDF i IPA II fondova Evropske unije u okviru programa Interreg IPA CBC, pri čemu ukupna vrijednost projekta iznosi 628.712,28 €, a iznos sufinansiranja 534.405,42 €. Vodeći partner ovog projekta, Fakultet prometnih znanosti Univerziteta u Zagrebu, zajedno sa partnerima Pomorskim fakultetom Kotor Univerziteta Crne Gore, Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom organizacijom Kotor sprovodi niz aktivnosti u cilju unaprijeđenja i integrisanja prekogranične nautičko-turističke ponude.

U toku implementacije NAUTICA CBC projekta, Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore je realizovao brojne aktivnosti i obezbjedio značajna sredstva. Jedna od projektnih aktivnosti u proteklom periodu bila je priprema nastavnih materijala na engleskom i našem jeziku za dva modula: Sigurnost i bezbjednost, i Marketing i menadžment destinacije. Navedeni materijali korišćeni su za tematske edukacije i razmjenu najbolje prakse iz oblasti osiguranja kvaliteta u nautičkom turizmu. S tim u vezi, u organizaciji projektnog tima Pomorskog fakulteta Kotor od 20. do 21. aprila 2022. godine uspješno je realizovan prvi dio edukacija namijenjen za 30 studenata iz programskih zemalja, Hrvatske i Crne Gore. Drugi dio pomenutih edukacija organizovan je 29. novembra 2022. godine i bio je namijenjen za predstavnike malih i srednjih preduzeća i nevladinih organizacija iz Hrvatske i Crne Gore, a koji su uključeni u nautičko-turističku ponudu programskog područja. Ukupno 39 učesnika pohađalo je pomenutu edukaciju u okviru dva modula. Kada su u pitanju mala i srednja preduzeća, ciljnu grupu činili su predstavnici marina, luka, pomorskih agencija, jahting servisa, brodarskih i srodnih kompanija. Što se tiče nevladinih organizacija, polaznici su bili iz oblasti pomorstva, ekologije i turizma. Učesnici iz Crne Gore prisustvovali su neposredno obukama u hotelu Cattaro, a učesnici iz Hrvatske učestvovali su online putem Zoom platforme. U okviru modula Marketing i menadžment destinacije prezentovani su najnoviji trendovi u nautičkom turizmu, kao i modeli upravljanja nautičkim destinacijama. Polaznici edukacija imali su priliku da nauče kako da povežu teorijski i praktični okvir primjene tehnika i strategija za efektivni marketing i menadžment nautičkih destinacija. Edukacija u okviru modula Sigurnost i bezbjednost vezuje se za međunarodne i nacionalne regulative iz oblasti sigurnosti i bezbjednosti luka i marina. Poseban akcenat je stavljen na aktuelnu temu sajber bezbjednosti u pomorstvu i na podizanje svijesti u tom pogledu. Polaznicima su uručeni sertifikati o uspješno realizovanim edukacijama, nakon što je sproveden postupak provjere stečenih vještina i znanja.

Za kvalitetniju realizaciju ove značajne projektne aktivnosti posredstvom projekta NAUTICA CBC, Pomorski fakultet Kotor je nabavio 41 naslov iz stručne literature izdate od strane renomiranih izdavača iz oblasti nautičkog turizma, sigurnosti i bezbjednosti u pomorstvu, sajber kriminala u pomorstvu, pomorskog menadžmenta, destinacijskog marketinga i menadžmenta. Takođe, nabavljena je IT oprema koja je služila kao tehnička podrška tokom edukacija i ostalih projektnih događaja. Pored toga, Pomorski fakultet Kotor je nadogradio postojeći simulator navigacije novim hidrodinamičkim modelima brodova NTPro 5000. Ovaj simulatorski softver korišten je za prikaz sigurnosnih i bezbjednosnih situacija za nautičke turiste u okviru modula Sigurnost i bezbjednost. Jedan od ciljeva projekta je i poboljšanje turističke infrastrukture u gradovima Stari Grad i Kotor kupovinom opreme. U okviru ove aktivnosti, Pomorski fakultet Kotor je nabavio pet električnih bicikala i informativni totem. Ova pametna oprema promovisaće projektne aktivnosti i koristiće zainteresovanim nautičkim turistima. Takođe, Fakultet je nabavio deset kajaka sa pratećom opremom, koji će prvenstveno biti dostupni nautičkim turistima sa svrhom unaprijeđenja nautičke ponude Kotora, ali i studentima. U cilju promocije nabavljene opreme u ljetnjim mjesecima ove godine organizovane su regate, gdje su učešće uzeli upravo studenti Pomorskog fakulteta Kotor.

Pomorski fakultet Kotor u okviru projekta  NAUTICA CBC organizovao je 29. novembra 2022. godine na brodu “Katica” promotivnu vožnju Bokokotorskim zalivom pod nazivom “Promo NAUTICA CBC Tour”. Ova projektna aktivnost okupila je 81 učesnika. Plovidba je organizovana od Kotora do ulaza u Bokokotorski zaliv i nazad uz promociju projektnih aktivnosti u vidu video materijala koje su pripremili projektni partneri: Fakultet prometnih znanosti Univerzieta u Zagrebu, Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, Lučka uprava Splitsko-Dalmatinske županije i Turistička organizacija Kotor. Tom prilikom prezentovane su projektne aktivnosti i ostvareni rezultati projekta NAUTICA CBC. Posebno je promovisana novorazvijena NAUTICA CBC mobilna aplikacija i prikazane su korisne mogućnosti ove aplikacije namijenjene nautičarima i turistima bez automobila. Shodno tome, pripremljen je promotivni film inovativne mobilne aplikacije NAUTICA CBC koja je javno dostupna za Android, a uskoro i za IOS platforme. Mobilna aplikacija sadrži sve neophodne informacije sa pratećim fotografijama o turističkim atrakcijama i objektima važnim za nautičare, a pored toga uključeni su i georeferentni snimci 360° sa mora u području Bokokotorskog zaliva i Starog Grada na ostrvu Hvar, gdje su locirane tačke od interesa za buduće korisnike. Takođe, aplikacija sadrži recepte autentičnih jela sa snimljenom pripremom tradicionalne gastronomije na prekograničnom području Hrvatska – Crna Gora. Predstavnici lokalnih samouprava, turističkih organizacija, privrednog sektora, visokoobrazovnih ustanova, nevladinih organizacija, medija i drugi zainteresovani zajedno su doživjeli Promo NAUTICA CBC Tour i upoznali se sa svim projektnim aktivnostima i rezultatima. Sve navedene aktivnosti doprinijele su vidljivosti projekta NAUTICA CBC, kao i digitalno predstavljanje projektnih aktivnosti putem zvaničnih profila na društvenim mrežama Facebook (Nautica CBC) i Instagram (nautica_cbc).

Podsjećamo da se projekat NAUTICA CBC završava 31.01.2023. godine, a projektne aktivnosti će doprinijeti da se ojača, diverzifikuje i integriše prekogranična nautičko-turistička ponuda unutar programskog područja kroz razvoj novog turističkog proizvoda i usvajanje novih znanja i sektorskih vještina.

OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI

Ova publikacija nastala je uz pomoć Evropske unije. Sadržaji u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore i ni na koji način ne odražavaju stanovišta Evropske unije.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.