Princ Nikola sastao se sa rektorom Božovićem: Razmatrane zajedničke aktivnosti na podizanju ekološke svijesti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Princ Nikola Petrović Njegoš, predsjednik Fondacije Petrović Njegoš, bio je danas u zvaničnoj posjeti Univerzitetu Crne Gore i sastao se sa rektorom UCG prof. dr Vladimirom Božovićem povodom razmatranja zajedničkih aktivnosti na podizanju ekološke svijesti. 

Rektor Božović je kazao da mu je čast što ima priliku da u simboličnom smislu otvori vrata Univerziteta Crne Gore za saradnju sa Fondacijom Petrović. On je ukazao da je Univerzitet više nego spreman da podrži realizaciju svih ideja koje podržavaju održivi razvoj društva i podstiču društvenu odgovornost kada je riječ o zaštiti životne sredine. Univerzitet, dodao je on, ohrabruje sve inicijative koje se mogu realizovati uz udruživanje znanja i iz različitih prirodnih, tehničkih i društvenih nauka.

Pored studijskih programa koji se bave pitanjima zaštite životne sredine, rektor Božović je ukazao da je poseban rezultat društvene odgovornosti Univerziteta izgradnja tri nova parka u blizini zgrade tehničkih fakulteta ukupne površine oko 30.000 kvadrata. Univerzitetski kampus danas, kazao je, predstavlja centralni park glavnog grada Crne Gore.

Princ Nikola je predstavio aktivnosti Fondacije Petrović Njegoš u domenu ekologije, ističući da je ideja ekološke države jedna od najboljih osmišljenih političkih ideja unazad 30 godina, ali da je za ostvarenje te ideje potrebno podizanje društvene svijesti i društveni angažman. Problem ekologije i posljedica klimatskih promjena, kazao je on, već je vidljiv u velikim evropskim zemljama, a mala Crna Gora može postati primjer uz pronalaženje pravog modela buđenja društvene svijesti i aktivno uključenje mladih.

Kao jedan od modela saradnje, princ Nikola je predložio organizovanje međunarodnog foruma u kojem bi učestvovali i studenti Univerziteta Crne Gore koji bi u perspektivi mogli biti ambasadori ozbiljnog pristupa ideji ekološke države.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i prorektor za nastavu prof. dr Veselin Mićanović,  šefica kabineta Rektora Dijana Jovanović i generalna sekretarka FPNJ Nada Simović, zaključeno je da će se u daljoj komunikaciji razmotriti budući koraci saradnje na ovom polju. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.