Institut Konfucije podržao projekat u kojem učestvuju umjetnici iz Crne Gore, Srbije i Kine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore nastoji da bude most između crnogorske i kineske kulture, povezujući pojedince i institucije koji se bave kineskim jezikom i kulturnom i promovišu kulturnu i obrazovnu saradnju. 

U nastavku vam ukazujemo na jedan vrijedan međunarodni projekat koji smo podržali.

Međunarodni projekat Plutajuće gravitacije - ukrštanje čula u crnogorskoj, srpskoj i kineskoj savremenoj metalnoj skulpturi, izveden kroz saradnju kompanije HBIS GROUP Serbia Iron & Steel - Smederevo. 
Projekat je realizovan sa idejom da se putem ove saradnje osnaži, podrži i podstakne razvoj kulturne saradnje između Crne Gore, Srbije i Kine. 
Deset umjetnika koji su ujedno i predstavnici pet visokoobrazovnih institucija iz pomenutih država (Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, Akademije likovnih umjetnosti iz Xi’ An-a, Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, Akademije umjetnosti u Novom Sadu, Fakulteta primijenih umjetnksti u Beogradu) realizovali su skulpture kojim će se predstaviti u okviru izložbe.
Autori projekta i sami umjetnici su željeli da na jedan sadržajan način doprijesu i otvore neka nova poglavlja u rastu i razvoju kulturne saradnje ove tri zemlje. Realizaciju izložbe pomogli su: HBIS GROUP Serbia Iron & Steel, Ministarstvo kulture i medija - Vlada Crne Gore, grad Smederevo, JP Smedervska tvrđava, Fakultet likovnih umjetnosti Beograd, Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, Muzička škola “Kosta Manojlović”, Centar za kulturu Smederevo, N-ING d.o.o. Beograd. 
 U ime Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore želimo da čestitamo kolegama na uspješnoj realizaciji ovog projekta i želimo im puno uspjeha u daljem radu.

Izložba će biti otvorena 27.02.2023. u 19h na Smederevskoj tvrđavi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.