Chayton Capital LLP još jedan od partnera Ekonomskog fakulteta u organizaciji MICEB konferencije




<span class="CyrLatIgnore">Chayton Capital LLP</span> još jedan od partnera Ekonomskog fakulteta u organizaciji <span class="CyrLatIgnore">MICEB</span> konferencije

Lista partnera Ekonomskog fakulteta proširena je za još jednu uspješnu međunarodnu kompaniju. Sporazum o saradnji danas su potpisali dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović i gospodin Muamer Ragipović, predstavnik kompanije Chayton Capital koji su tom prilikom istakli zadovoljstvo zbog partnerstva u organizaciji prve MICEB konferencije (Montenegrin International Conference on Economics & Business) na temu Održivi razvoj – tranzicija ka zelenoj ekonomiji. Konferencija koja će biti održana u hotelu Avala u Budvi od 25 – 27. maja 2023., okupiće renomirane naučnike, privrednike i kreatore ekonomske politike, a više od 170 (ko)autora iz 15 zemalja prijavilo je radove za učešće.

Prilikom današnjeg potpisivanja Sporazuma o saradnji, najavljeno je i da će Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore uraditi dvije studije za potrebe ove kompanije: Analiza uticaja  implementacije investicionog plana Chayton Capital LLP u regionu Pljevalja  na makroekonomske peformanse privrede Crne Gore i Ekonomsko finansijske studije opravdanosti izgradnje fabrike cementa u Pljevljima. Naime, kompanija Chayton Capital LLP  planira realizaciju investicionog projekta vrijednosti oko 700 miliona EUR sjevernom regionu Crne Gore i opštini Pljevlja. Sprovođenje investicije stavlja poseban akcenat na poštovanje principa ESG (Environmental & Social & Governance)  i cirkuralne ekonomije u vezi sa Termoelektranom Pljevlja, rudnikom uglja i povezanim zemljištem. Nekoliko integrisanih industrijskih i infrastrukturnih projekata, ima za cilj stvaranje procesa proizvodnje koji je efikasan i ekološki prihvatljiv, podrazumijevajući adekvatan proces upravljanja sekundarnim sirovinama i otpadnim materijalom kao što su pepeo, gips, laporac, adekvatno upravljanje drvnim otpadom uz optimizaciju emisije ugljen dioksida.

Dekan Jocović i gospodin Ragipović su osim navedenih, najavili i brojne mogućnosti za saradnju koje predviđa potpisani Sporazum, poput organizovanja zajedničkih konferencija, radionica, promocija i stručne prakse za studente.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.