Uskoro događaj koji slavi inženjerstvo u Crnoj Gori




Uskoro događaj koji slavi inženjerstvo u Crnoj Gori

U sklopu projekta ,,Dani inženjera”, koji će trajati od 7. do 13. aprila, realizovaće se naučna konferencija, inženjersko takmičenje i radionice namijenjene studentima. Cilj ovog projekta je da upozna mlade u Crnoj Gori sa prilikama za zapošljavanje, studiranje, pronalazak karijere i da probudi u njima istraživački duh.

Događaj će otvoriti EBEC Challenge takmičenje za studente, dvanaestu godinu za redom i jedino ove vrste u Crnoj Gori. Studentske ekipe imaju mogućnost takmičenja u dvije kategorije: Studija slučaja i Timski dizajn. Timski dizajn podrazumijeva pronalazak tehničkog i projektnog rješenja za zadati problem uz određene ograničene resurse, dok Studija slučaja obuhvata osmišljavanje idejnog rješenja za zadati problem korporativne ili poslovne prirode.Takmičenje u obje kategorije traje po jedan dan i okuplja do 20 ekipa od po 4 člana, uz napomenu da 10 ekipa učestvuje u Studiji slučaja, dok drugih 10 participira u Timskom dizajnu. Takmičenje se održava 8. i 9. aprila u zgradi tehničkih fakulteta.

Pobjednici dobijaju vrijedne nagrade.

Drugi segment događaja je STEMcon (Science, Technology, Engineering and Mathematics) konferencija, koja okuplja ugledne inženjere, profesore na fakultetima i predstavnike kompanija, koji će održati predavanja o ovoj sferi, poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet, zanimljivosti u ovoj oblasti ili inspirativne priče iz njihovih života. Tog dana će se održati više predavanja koja za cilj imaju da inspirišu mlade u Crnoj Gori i da pokažu kakve su prilike za razvoj našeg društva u ovim oblastima. Konferencija će se održati 10. aprila.

,,Dane inženjera” će zatvoriti BESTutorial. U sklopu ovog segmenta projekta biće organizovane radionice u okviru kojih se organizuju obuke za prijavljene učesnike koje vode eminentni stručnjaci iz datih oblasti. BESTutorial će se ove godine održati 11. i 12. aprila.

Prijave za učešće na takmičenju, konferenciji ili radionicama, kao i više informacija o samom događaju, mogu se pronaći na web stranici https://bestpodgorica.com/.

Događaj organizuje BEST (Board of European Students of Technology), apolititična studentska organizacija koja od 1989. obezbjeđuje komunikaciju, kooperaciju i razmjenu evropskih studenata i broji preko 3800 članova u 30 zemalja Evrope u ukupno 86 lokalnih grupa. Misija ove organizacije jeste da uspostavi komunikaciju i saradnju među evropskim studentima, omogući im razmjenu znanja i iskustava, a sve to sa ciljem razvoja njihove globalne misli, upoznavanju drugih kultura, međusobnog razumijevanja i osposobljavanja za dalji rad.

BEST Podgorica je jedna od 86 lokalnih grupa sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore. Više informacija o njihovom radu možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici BEST Podgorica ili web stranici https://bestpodgorica.com/.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.