Mladi pijanisti Muzičke akademije UCG na festivalu Forte piano




Mladi pijanisti Muzičke akademije UCG na festivalu Forte piano

U okviru festivala savremene klavirske muzike Forte piano održanog 23. i 24. februara u Velikoj sali KIC–a Budo Tomović u Podgorici, studenti klavirskog odsjeka Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore, iz klase red. prof. mr Bojana Martinovića, Sara Dimitrijević, Demir Zengin, Mykhailo Bukrieiev i Petar Popović imali su priliku da publici predstave djelo mlade makedonske kompozitorke Ane Pandevske. Djelo pod nazivom "U svijetu čuda" pisano za klavir i elektroniku, zasnovano je na likovima iz Diznijevih crtanih filmova. Ova svita je premijerno izvedena u Crnoj Gori i prvo je elektroakustično djelo namjenjeno djeci koje je kako mladoj publici u sali KIC-a tako i mladim pijanistima bilo jedno novo, ali veoma zanimljivo iskustvo.

Sam festival koji se po deveti put održava  je i nastao sa ciljem da promoviše savremenu muziku pisanu za klavir. Takođe, značaj ovog festivala je i što afirmiše mlade pijaniste sa našeg područja koji se kroz rad na djelima bliže upoznaju sa elementima savremenog muzičkog jezika, a imaju priliku i da sarađuju sa samim kompozitorima. Ove godine akcenat je stavljen na muziku balkanskih kompozitora koji su inspiraciju za svoja djela nalazili u folklornim motivima svoje zemlje, širim akustičkim mogućnostima klavira, sintezi tehnologije, elektronike i modernog klavira.

Inače, studenti klavirskog odjeka Muzičke akademije Cetinje su stalni učesnici festivala od njegovog osnivanja 2015. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.