ISTORIJAT I RAZVOJ




ISTORIJAT I RAZVOJ

Istorijat i razvoj

Biotehnički fakultet, kao nasljednik nekadašnjeg Biotehničkog i Poljoprivrednog instituta, baštini najdužu tradiciju naučnoistraživačkog rada u Crnoj Gori.  Naučnoistraživački rad u poljoprivredi Crne Gore utemeljen je 1937. godine, kada je u Baru, odlukom Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije, osnovana Državna ogledna stanica za južne kulture. Nakon II svjetskog rata uslijedilo je formiranje novih institucija i obnova ranije postojećih: Zavoda za poljoprivredno istraživanje u Titogradu (1945), Zavoda za stočarstvo u Nikšiću i Zavoda za južne kulture i vinogradarstvo u Baru (1947), Stanica za ispitivanja zemljišta u Baru (1949), Dijagnostičko-veterinarska stanica u Titogradu (1950) i stanica za voćarstvo u Bijelom Polju (1952).

Objedinjavanjem pomenutih institucija 1961. godine osnovan je Poljoprivredni institut. Pod tim nazivom funkcionisao je do 1997. godine, kada uključivanjem sektora za šumarstvo u jedinstvenu naučnoistraživačku instituciju prerasta u Biotehnički institut, da bi pokretanjem studija iz oblasti poljoprivrede (školske 2005/2006. godine) i sticanja statusa visokoobrazovne ustanove 2008. godine bio transformisan u Biotehnički fakultet. 

Tokom duge epohe postojanja u raznim organizacionih oblicima, uz permanentni razvoja naučnoistraživačkog rada, pored brojnih istaknutih stručnjaka i naučnika iz oblasti poljoprivrede, Biotehnički fakultet je iznjedrio i tri akademika: Dr Ljubo Pavićević, dr Marko Ulićević i dr Milorad Mijušković.  

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.