Biotehnički fakultet UCG obilježiće važne datume razvoja najstarije naučnoistraživačke ustanove




Biotehnički fakultet UCG obilježiće važne datume razvoja najstarije naučnoistraživačke ustanove

Biotehnički fakultet će u tekućoj godini, prema riječima dekanke prof. dr Božidarke Marković, pored  realizacije redovnih nastavnih aktivnosti na svim nivoima studija, tekućih naučnoistraživačkih projekata, stručnog rada na programima i mjerama od javnog interesa, organizovanju proizvodnje na oglednim imanjima u Lješkopolju i Baru, intenzivno raditi i na brojnim drugim aktivnostima. 

"U 2020. godini, Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore će obilježiti važne datume iz duge i bogate istorije razvoja najstarImageije naučnoistraživačke ustanove u Crnoj Gori. Tako će se sredinom maja 2020. svečano obilježiti 15 godina nastavne djelatnosti i organizovanja studija iz oblasti  poljoprivrede, 65 godina publikovanja naučnog časopisa ‘’Poljoprivreda i šumarstvo’’ i 83 godine  postojanja naše institucije, odnosno naučnoistraživačkog rada u poljoprivredi Crne Gore”, kazala je dekanka Marković.

Takođe, dodaje ona, Biotehnički fakultet će zajedno sa Filozofskim i Arhitektonskim fakultetom UCG, od 28. do 30. maja, organizovati međunarodnu koferenciju: GEA – International Conference (Geo-Eco-Eco-Agro).

‘’Od početka ove godine krenula je realizacija dva nova međunarodna projekta, jedan HORIZONT 2020 u kome Biotehnički fakultet učestvuje kao partner i jedan ICGEB projekat, a u pripremi su i prijave za nove naučnoistraživačke projekte’’ dodaje Marković.

Na oglednom imanju ‘’Lješkopolje’’ u ovoj godini će se sprovesti sve agrotehničke mjere potrebne za zasnivanje novog vinograda (oko 1 ha), a na oglednoj površini Zavoda za suptropske kulture u Baru pripremiće se i zasnovati zasad maslina (oko 0,3 ha).

Biotehnički fakultet će organizovati dan otvorenih vrata s ciljem da predstavnicima privrede i najširoj javnosti predstavi svoje kapacitete i mogućnosti koje nudi u stvaranju naučne osnove za održivi razvoj poljoprivrede i šumarstva Crne Gore.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.