Tri prve nagrade studentima FDU i priznanje doc. dr Sari Vujošević Jovanović




Tri prve nagrade studentima FDU i priznanje doc. dr Sari Vujošević Jovanović

Na takmičenju u okviru Međunarodnog festivala „Olimpus“ u Moskvi studenti treće godine osnovnih studija Glume, Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, iz klase vanr. prof. Dubravke Drakić - Milica Pejović i Miloš Kašćelan, osvojili su tri prve nagrade, u tri kategorije: u nominacijama „Vokalna vještina glumca“ i  „Vokalna vještina glumca, duet“, a pod mentorstvom doc. dr Sare Vujošević Jovanović. Takmičenje je održano uživo i u onlajn formi - putem internet platformi od 10. do 20. maja. 

Profesorica Sara Vujošević Jovanović predaje grupu predmeta Glas na osnovnim i master studijama studijskog programa Gluma, kao i predmete Muzička umjetnost I i Muzička umjetnost II, na studijskom programu Drama i pozorište.

Uspješni studenti Fakulteta dramskih umjetnosti su nastupili na ovom takmičenju iz predivne sale najstarijeg teatra u zemlji, Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, gdje su izveli, uz klavirsku pratnju Dmitrija Griniha, izuzetno zahtjevan repertoar, mahom iz sfere globalno poznatih scensko-muzičkih djela: poput dueta "Kristin i Fantoma", glavnih uloga iz mjuzikla „Fantom iz Opere“ (gdje je magija tehnike ljudskog glasa predstavljena u igri sa velikim, možda najvećim rasponom glasovnog aparata kod glumca i gdje, kako kaže zvanična kritika, „Ljudski glas nema kud da ode dalje, niti da dosegne više“);  nadalje, songove glavne uloge Anastasije iz mjuzikla Anastasija“; kao i napolitanske kompozicije (vrsti italijanske tradicionalne pjesme, izvorno namijenjene muškom solo glasu) poput Funiculi, funicula - napisane od strane kompozitora L. Dence, davne 1880. godine.

Pomenuti program predstavlja i dio ispitnog programa iz predmeta Glas VI, gdje studenti svoje pjevačke vještine predstavljaju kroz aktivnu igru na sceni, u formi dinamičnih mizanscena.

Pokrovitelj ovog međunarodnog festivala-takmičenja je ugledna organizacija iz Moskve - „Best Vocal Globus“ , partner je Internacionalni slavjanski institut iz Moskve, a članove žirija su činili: eminentni ruski producent - Sergej Sinaj, ekspert televizijskih vokalnih spektakala na programu Rossia 1- Katarina Brodska, glumac i predsjednik žirija - Bačurin Andrej, režiser- Maljcev Pavle, akademska operska umjetnica i profesor - Bakanova Polina, dekan Internacionalnog slavjanskog insituta i počasni kulturni stvaralac grada Moskve - Bjelorus Viktorija, kao i predsjednik odbora poznatog Međunarodnog festivala „Pavel Česnokov“- Nikita Bjeloblocki.

Pored tri prve nagrade naših studenata, od strane stručnog žirija je prepoznat i mentorski rad doc. dr Sare Vujošević Jovanović, kojoj je kao profesoru Fakulteta dramskih umjetnosti dodijeljeno priznanje za - "visoka dostignuća iz oblasti vokalne pedagogije".



Ovdje možete pogledati i izvedbe naših studenata sa scene Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.