Održan prvi regionalni Podgorica Pre-Moot susret



















































































Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore ovog vikenda je održan prvi Regionalni Pre-Moot događaj u okviru priprema studenata za svjetsko takmičenje iz oblasti privredne arbitraže, Willem C. Vis International Commercial Arbitration.  Riječ je o takmičenju koje svake godine okuplja preko četiri stotine timova iz cijelog svijeta i koje se održava u Beču, a predstoje mu brojni pripremni susreti koji se organizuju u različitim gradovima svijeta, Rimu, Minhenu, Beogradu, Istanbulu, Pragu i brojnim drugim, a ove godine prvi put i u Podgorici.

Pre-Moot susret je okupio ekipe iz Sarajeva, Zenice, Banja Luke, Tuzle, Beograda, Zagreba, Skoplja i Podgorice, koji su u dvodnevnom programu imali priliku da slušaju predavanja o međunarodnoj privrednoj arbitraži i advokatskim vještinama, i to predavanje trostruko kvalifikovane (Hrvatska, New York, England & Wales) advokatice i arbitra, Eme Vidak Gojković koja je održala predavanje na temu „Art and Science of Persuasive Advocacy”, kao i predavanje profesora Tonija Deskoskog, koji predaje međunarodno privatno pravo i međunarodno arbitražno pravo na Univerzitetu „SS Cyril and Methodius” u Skoplju, koji je govorio na temu Multi-tier dispute resolution clauses”.

Glavni dio događaja su svakako bile takmičarske runde u kojima su studenti ukrstili argumente povodom ovogodišnjeg problema na Vis Moot takmičenju, u ukupno 16 usmenih rasprava na kojima su studenti zastupali tužioca i tuženu stranu u međunarodnom privrednom sporu. Pored timova iz regiona, profesora i mentora, događaj je okupio i veliki broj domaćih advokata i pravnika koji su se našli u ulozi arbitara koji su u tročlanom arbitražnom vijeću ispitivali prezentovane argumente i ocjenjivali timove. Cjelokupan program događaja je održan na engleskom jeziku kao zvaničnom jeziku takmičenja.

Prvorangirana ekipa prvog Podgorica Pre-Moota je bila ekipa iz Skoplja, sa Univerziteta SS Cyril and Methodius, kojoj ovom prilikom čestitamo na sjajnom plasmanu, kao i svim timovima koji su učestvovali i predano radili na svojim argumentima. Našim dragim takmičarima i studentima sa Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore čestitamo na odličnom rezultatu koji su postigli i želimo im puno sreće u predstojećim pripremama za glavno takmičenje u Beču.

Prvi Podgorica Pre-Moot je samo jedan u nizu događaja koje Pravni fakultet organizuje povodom jubileja od pola vijeka osnivanja Fakulteta (1972-2022), a koji obilježavamo ove godine. Organizaciju ovakvog događaja su pomogli brojni sponzori i prijatelji Vis Moot Montenegro organizacije i Pravnog fakulteta, poput advokatskih kancelarija Jovović, Mugoša & Vuković, Harrisons, Schoenherr Attorneys at Law, Vukmirović Mišić Law Firm, Karanović Partners, kao i ERSTE banke Crne Gore i Njemačkog udruženja za međunarodnu saradnju - GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1263/objava/136376-pravni-fakultet-prvi-put-organizator-pre-moot-susreta-u-okviru-vis-moot-takmicenja

https://www.cdm.me/drustvo/prvi-regionalni-podgorica-pre-moot-susret-odrzan-na-pravnom-fakultetu/ 

https://www.aktuelno.me/crna-gora/prvi-regionalni-podgorica-pre-moot-susret-odrzan-na-pravnom-fakultetu/ 

https://www.youtube.com/watch?v=hJphfu8Aths&ab_channel=GradskaRTVPodgorica 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.