Doc. dr Martin Ćalasan dobitnik prestižne Danabius nagrade za mlade naučnike iz Crne Gore




Doc. dr Martin Ćalasan dobitnik prestižne Danabius nagrade za mlade naučnike iz Crne Gore

Ovogodišnji dobitnik prestižne Danubius nagrade za mlade naučnike iz Crne Gore je Martin Ćalasan, docent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Goreu Podgorici.

Nagradu dodjeljuje austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju Centralnu Evropu najboljim mladim naučnicima iz svih zemalja dunavskog regiona.

Priznanje se dodjeljuje za izvanredna istraživačka i akademska postignuća u svim naučnim oblastima i disciplinama.

Kriteriji dodjele nagrade uključuju naučnu izvrsnost i inovativan pristup u akademskom radu, relevantnost naučnog rada u međunarodnim okvirima, njegovu povezanost sa Strategijom EU za Dunavski region.

Dr Ćalasan je prošle godine nagrađen od Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) za najboljeg mladog naučnika u oblastima tehničkih nauka. Takođe, prethodne dvije godine je nagrađivan od Univerziteta Crne Gore (UCG) za najboljeg naučnog radnika sa Elektrotehničkog fakulteta.

Oblasti istraživanja dr Ćalasana su električne mašine, obnovljivi izvori energije i energetski pretvarači u savremenim elektroenergetskim sistemima.

Ćalasan jekazao “Vijestima” da nagrada za njega predstavlja veliko priznanje za dosadašnja dostignuća, motivaciju...

”Ali i obavezu da se nastavi putem konkretnog naučnoistraživačkog rada, inovacija, pomjeranja granica...”, kazao je Ćalasan.

On je istakao da posebnu zahvalnost duguje Elektrotehničkom fakultetu, čije Vijeće ga je predložilo za nagradu, kao i rektoru UCG prof. dr Vladimiru Božoviću, koji je podržao predlog Vijeća da on bude jedan od kandidata UCG.

Nagrada Danubius ustanovljena je 2011. s namjerom da se oda počast osobama s izvanrednim postignućima u naučnoj djelatnosti i rezultatima.

Image

Saopšteno je da je ove godine 13 briljantnih mladih naučnika dobilo nagradu “Danubius Young Scientists Award” 2021. Osim Martina Ćalasana iz Crne Gore, nagrađeni su Mirna Raič iz Bosne i Hercegovine, Svilena Mihajlova iz Bugarske, Mihaj-Razvan Korman iz Njemačke, Tihomir Kovač iz Hrvatske, Klaudija Gusenbauer iz Austrije, Andrea-Marija Kampu iz Rumunije, Ana Salević iz Srbije, Erika Majzlikova iz Slovačke, Nejc Bezak iz Slovenije, Petra Šedova iz Češke, Mikola Karabinjuk iz Ukrajine i Veronika Šegi-Gajer iz Mađarske.

Izvor: Vijesti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.