Izložbu profesorice Milene Đukanović "3D štampani snovi" otvoriće princ Nikola Petrović u petak




Izložbu profesorice Milene Đukanović "3D štampani snovi" otvoriće princ Nikola Petrović u petak

Spoj nauke, umjetnosti i mode - izložba „3D štampani snovi“, čiji je autor vanredna profesorica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Milena Đukanović, biće otvorena u Kuslevovoj kući, 10. marta 2023. godine, u 18. 00 sati.   

Izložbu koja predstavlja svojevrstan presjek estetskih i tehnoloških dostignuća, te korelira sa kulturnom tradicijom Crne Gore i njenim vrijednostima, sa modom, kao i sa funkcionalnim predmetima koji su u službi kognitivnog razvoja, otvoriće princ Nikola Petrović Njegoš.

Na izložbi su prikazani predmeti koji imaju svoju upotrebnu vrijednost i koji se mogu podijeliti u  šest cjelina (kolekcija), koje su nastajale u prethodne tri godine. Riječ je o kolekcijima Ekscentrični um (2023), Kragne (2023), Crnogorski perperi (2022), 3D štampane igračke (2022), Blagosloveni prirodom (2021) i 3D štampane leptir mašne (2020).

Posebno zanimljive cjeline predstavljaju kolekcije Kragne i Ekscentrični um, navodi u uvodnom dijelu Kataloga ove izložbe teoretičarka savremene umjetnosti Selma Đečević, koja za Ekscentrični um kaže da je sinteza dva načela nauke i umjetnosti, “kruna bremenita skulptorskim svojstvima”.  

„Kragne kao iskaznica retro stila i epohe na svojevrstan način predstavljaju eklektično polazište za otjelovljenje nostalgične mode i uvođenje istorije u sve više aistoričnu stvarnost. Sentimentalno uljepšavanje u isto vrijeme preispituje nedavnu prošlost i funkcioniše kao svojevrsni dramski kostim ili pak pastiš – na izvjestan način stavljajući u opticaj ključnu poruku — odbacivanje konvencionalne odjeće za odrasle (utoliko više što svojim dimenzijama i oblikom ukazuju na sofisticirani hedonizam i žanrovsku hiperbolu). Sa uvođenjem posve novog tehnološkog procesa one ne postaju tek stilska repriza. 3D medaljoni od ovog „rimejka“ čine rekreirani „evolutivni“ iskorak, koji nove materijale stavlja u funkciju masovnog bijega u nostalgiju“, navodi istoričarka Đečević.   

Autorka Đukanović je realizovala ovu izložbu u saradnji sa Veronikom Jovanović, Nedom Jovanović i Anđelom Nikolić

Izložba je otvorena za javnost od 10. do 14. marta.

Više informacija o samoj izložbi dostupno je u Katalogu.

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.