Dan otvorenih vrata - Zašto upisati Građevinski fakultet?




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Svijet građevinarstva, najstarije inženjerske discipline, živ je i izazovan, pruža velike mogućnosti i donosi privilegije. Ukoliko voliš prirodne i tehničke nauke, zanima te  dizajn, konstrukcija i održavanje građevinskih objekata različitih tipova, a sticanjem znanja i vještina iz građevinarstva želiš da uđeš u krug privilegovanih, Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore ti širom otvara vrata.

Građevinski fakultet posvećen je visokoškolskom obrazovanju kadrova, naučnoistraživačkom radu u oblasti građevinarstva, kao i rješavanju problema pri projektovanju, građenju i eksploataciji raznih građevinskih objekata:  zgrada, industrijskih objekata, puteva, željezničkih pruga, mostova, tunela, brana, nasipa, vodovoda, kanalizacija... Fakultet obrazuje kadar koji pored poznavanja graditeljske tehnike, poznaje i pravnu regulativu, ekonomske discipline i poslovnu psihologiju, čime edukuje kadar za savremeno tržište.

Tebi, budućem studentu ovog Fakulteta i budućem građevinskom inženjeru, pružiće se mogućnost studijskog boravka u inostranstvu kroz različite oblike aktivnih programa međunarodne saradnje. Tokom „izgradnje“ tvog akademskog puta, biće organizovane stručne posjete gradilištima i značajnim objektima širom Crne Gore. Poseban kvalitet u realizaciji praktične nastave predstavljaće dobro opremljena Laboratorija Fakulteta u kojoj ćeš kroz nastavni proces pratiti i realizovati različita ispitivanja građevinskih materijala i konstrukcija.

Pred jednom od najvažnijih odluka odaberi da gradiš kvalitetan životni put, neka tvoj izbor bude Građevinski fakultet!

Studijski programi

Na Građevinskom fakultetu studijski programi ostvaruju se kroz osnovne, master i doktorske studije, po modelu studija 3+2+3.

Osnovne studije:

  • Građevinarstvo
    • Izborni modul: Konstrukcije
    • Izborni modul: Infrastrukture

Master studije:

  • Građevinarstvo – Konstrukcije
    • Izborni modul: Betonske i zidanekonstrukcije
    • Izborni modul: Čelične, spregnute i drvene konstrukcije
    • Izborni modul: Geotehnika
    • Izborni modul: Modeliranje i teorija konstrukcija
  • Građevinarstvo – Infrastrukture
    • Izborni modul: Saobraćajnice
    • Izborni modul: Hidrotehnika

Master interdisciplinarne studije:

  • Menadžment u građevinarstvu

Doktorske studije:

  • Građevinarstvo

Koje škole imaju prohodnost za upis?

Gimnazija, građevinska, arhitektonska, geodetska, rudarska, geološko-rudarska, elektrotehnička, mašinska i saobraćajna škola

 Da li je potrebno polagati prijemni ispit za upis na studijske programe fakulteta?

Za upis na Građevinski fakultet ne polaže se prijemni ispit, a upis se vrši prema rang listi prijavljenih kandidata sačinjenoj u skladu sa njihovim uspjehom i rezultatima u srednjoj školi.

Kako se  se obavlja praksa na ovom fakultetu?

Na Građevinskom fakultetu praktična nastava se realizuje kroz izradu velikog broja grafičkih radova, stručnih elaborata, terenski rad, laboratorijske vježbe, stručne ekskurzije, posjete aktuelnim gradilištima...

Šta poslije završetka studija?

Osim što možeš da budeš ponosan na diplomu stečenu na najstarijoj i jedinoj visokoobrazovnoj ustanovi u Crnoj Gori koja školuje kvalitetan i reprezentativan kadar iz oblasti građevinarstva, stvorio si sposobnost da primijeniš sva stečena znanja u svom daljem stručnom i akademskom obrazovanju; prepoznaješ, opisuješ i rješavaš inženjerske probleme; prepoznaješ interakciju između projektovanja, građenja, marketinga i zahtjeva korisnika; koristiš razne računarske alate za obradu tehničke dokumentacije; učestvuješ u planiranju, projektovanju, izvođenju, nadzoru i održavanju građevinskih objekata...

Gdje se u Crnoj Gori može zaposliti svršeni student Građevinskog fakulteta?

Svršeni studenti Građevinskog fakulteta su građevinski inženjeri koji učestvuju u realizaciji građevinskih projekata, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu i šire. Pored toga, neki od svršenih studenata opredijele se za nauku i istraživanje, te zaposlenje pronađu na univerzitetima i u istraživačkim centrima.

Šta kažu drugi o upisu na Građevinski fakultet?

Poruka dekanke Građevinskog fakulteta prof. dr Marine Rakočević budućim studentima

Anja Glogovac - najbolja studentkinja Građevinskog fakulteta za studijsku 2021/22. godinu

Istorijat fakulteta

Osoblje fakulteta

Kontakt

Adresa: Bulevar Džordža Vašingtona bb, 81000 Podgorica

Telefon: +382 20 244 905, +382 20 245 014, +382 69 178 994

Faks: +382 20 241 903

Mail: ssgf@ucg.ac.me , gf@ucg.ac.me 

Adresa: https://www.ucg.ac.me/gf 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.