Počela realizacija Erasmus+ projekta: IoT zelena transformacija za akademsko društvo i poslovno orjentisan ekosistem na Zapadnom Balkanu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Jelena Šaković Jovanović i prof. dr Aleksandar Vujović učestvovali su na Kick off sastanku Erasmus+ projekta IoT-ECO "IoT zelena transformacija za akademsko društvo i poslovno orjentisan ekosistem na Zapadnom Balkanu" koji se održao na Tehničkom univerzitetu u Sofiji, Bugarska, 25 - 28. januara 2023. godine.

Pored Univerziteta Crne Gore, partner na projektu je i Univerzitet Mediteran (Fakultet za informacione tehnologije). Ostali partneri na projektu su: Technical University of Graz, Austria, University of Patras, Greece, University “Alexander Moisiu”, Durres, Albania, Polytechnic University of Tirana, Albania, University of Pristina, Kosovo, University for Business and technology, Pristina, Kosovo. Koordinator projekta je Technical University-Sofia, Bulgaria.

Kroz IoT-ECO projekat, univerziteti Zapadnog Balkana će ojačati svoje kapacitete u odnosu na nove tehnologije kao što je IoT (Internet stvari ili eng. Internet of Things) u cilju modernizacije univerziteta, jačanja saradnje sa privrednim sektorom ali i u cilju razvijanja društvene svijesti o zelenoj transformaciji primjenom savremenih tehnologija. 

Ovaj projekat pruža priliku partnerima zemalja Zapadnog Balkana, da istraže, implementiraju i šire IoT tehnologiju koja će poboljšati uključenost studenata i akademskog osoblja u evropski i međunarodni ekonomski i društveni kontekst.

Projektom su predviđene obuke i studijske posjete akademskog i administrativnog osoblja ali i studenata univerziteta Zapadnog Balkana na partnerskim institucijama u EU što će omogućiti učesnicima iz različitih etničkih i kulturnih sredina da razmjenjuju iskustva, najbolju prakse i metode i tehnike učenja iz projektne tematike.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.