Sastanci u Beču u okviru Erasmus+ projekta PELMOB




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U periodu od 08. do 10. maja održani su sastanci u okviru Erasmus+ projekta PELMOB “Partnerstvo za promociju i popularizaciju električne mobilnosti kroz transformaciju i modernizaciju studijskih programa na institucijama visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu”. Domaćin skupa bio je Tehnički univerzitet u Beču (Technischen Universität Wien), u Austriji. Univerzitet Crne Gore predstavljali su nastavnici sa Mašinskog fakulteta prof dr. Milanko Damjanović i doc. dr Boško Matović.

Prvog dana skupa, prezentovana su iskustva i ključni izazovi u domenu elektromobilnosti u zemljama Evropske unije, odnosno u zemljama koje su programski partneri unutar PELMOB projekta (tj. Austrija, Grčka, Poljska i Mađarska). Zajednički zaključak za sve zemlje je da su strateški ciljevi u oblasti održive urbane mobilnosti povezani sa smanjenjem broja privatnih vozila na komercijalni pogon, veće učešće vozila javnog gradskog prevoza, češće obavljanje putovanja na aktivan način (pješačenjem ili biciklom), kao i veća zastupljenost vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, odnosno električnih vozila. Iako su ove zemlje na mnogo većem tehnološkom i ekonomskom nivou u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, postoje brojini izazovi koji spriječavaju veću penetraciju električnih vozila unutar sadašnje transportne ponude. Ovi izazovi su najčeće povezani sa nedovoljno rasprostranjenom infrastrukturom za punjenje vozila električnom energijom, posebno u zonama kolektivnog stanovanja, navikama stanovništva, pouzdanošću i bezbjednosnim pitanjima električnih vozila. U drugoj sesiji istog dana su prezentovana iskustva sa elektromobilnošću u zemljama Zapadnog Balkana. Identifikovana je zanemarljiva zastupljenost vozila sa nultom emisijom štetnih gasova u ukupnom voznom parku, kao i izraženiji problem koji su prethodno identifikovani u zemljama sa visokim bruto društvenim proizvodom. Pored toga, diskutovano je o važnim administrativnim pitanjima.

Drugi dan je počeo sa primjerima dobre prakse u primjeni inteligentnih sistema za punjenje vozila od strane predstavnika kompanije KEBA, kao i prikaz rezultata i iskustava iz naučnog projekta iz oblasti održive urbane mobilnosti. Zatim su prikazana iskustva u pogledu sadržaja i strukture studijskih programa koji tretiraju oblast elektromobilnosti u programskim zemljama. Nakon toga su predstavnici visoko-školskih ustanova iz zemalja Zapadnog Balkana prikazali sadržaje postojećih studijskih programa i predloge za njihovu modernizaciju i razvoj kurikuluma.

Treći dan je upriličena posjeta Austrijskom institute za tehnologije (AIT - Austrian Institute of Technology). Učesnici projekta su u svečanoj sali instituta odslušali kratka predavanja u kojima su istaknuti naučni rezultati u oblasti elektromobilnosti. Nakon toga je organizovana posjeta laboratorijama za elektromobilnost u kojima je prikazana sofisticirana oprema kojom raspolaže institut. Pored projektnih aktivnosti, razmatrane su mogućnosti za buduću saradnju i učešće u zajedničkim istraživanjima u polju održive urbane mobilnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.