Novi multidsiciplinarni studijski program Kvalitet i standardizacija




Shodno aktuelnim nacionalnim i međunarodnim trendovima, odslikanim u, između ostaloga, težnji ka stvaranju nove vrijednosti i jačanju kvaliteta na svim poljima, u novoj studijskoj 2020/21 godini, na Univerzitetu Crne Gore, počeće sa radom multidisciplinarni, dvogodišnji master studijski program Kvalitet i standardizacija. U realizaciji ovog studijskog programa su prvenstveno uključeni profesori sa Mašinskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta za turizam i hotelijerstvo i Prirodno matematičkog fakulteta.

Kvalitet, kao nova svjetska paradigma, obuhvata sve aspekte društvenog i privrednog života, i čini okosnicu razvoja svake države. Program studentima nudi ishode učenja koji su veoma prepoznati na tržištu, a odnose se na znanja i vještine iz oblasti koje su neophodne u svakoj privrednoj grani, počev od tehnike, ekonomije, turizma, statistike i vjerovatnoće, predviđanja, razmjene roba i usluga, saradnje sa inostranim privrednim subjektima i drugo.

Sa aspekta zaposlivosti, svjetska iskustva govore, da diplomirani studenti ovakvih i uporednih studijskih programa, čine glavnu okosnicu razvojnih i upravljačkih timova privrednih subjekata (organizacija, firmi i slično) iz širokih aspekata djelovanja, nezavisno od veličine, pravnog statusa, vlasničke strukture.

Široki dijapazon studentata koji mogu da se upišu na ovaj studijski program, treba da ispune preduslove u smislu da imaju na osnovnim studijama (od najmanje 180 ECTS) položeno 24 ECTS bodova iz oblasti Matematike, Kvaliteta, Turizma i/ili Ekonomije, što podrazumijeva da je studijski program dostupan kandidatima koji su završili studije Tehnike, Ekonomije, Prirodno matematički fakultet, Fakultet za turizam i hotelijerstvo i slično. Naravno, osim studenata koji završavaju studije po novom modelu 3+2, ovaj master studijski program je dostupan i diplomiranim studentima koji su završili studije po starom modelu (osnovne i/ili specijalističke studije,ali i magistarske studije).

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.