Sekcija mladih Sindikata medija Crne Gore – kutak za edukaciju novinara početnika o radnim pravima




Sekcija mladih Sindikata medija Crne Gore – kutak za edukaciju novinara početnika o radnim pravima

Studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore diskutovali su o specifičnostima rada u medijskom sektoru u sklopu tribine „Da li smo dovoljno upoznati sa našim radnim pravima?“. Tribina je takođe bila prilika za studente da se upoznaju sa formiranjem Sekcije mladih i „frilensera“ u okviru Sindikata medija Crne Gore, čiji je zadatak edukacija mladih o sindikalizmu, jačanje njihovih znanja o radnim pravima i umrežavanje sa sličnim regionalnim i evropskim organizacijama.

Novinar nedjeljnika Monitor i član Glavnog odbora Sindikata medija Crne Gore, Predrag Nikolić ukazao je na glavne ideje koje pokreću rad Sindikata medija. Zamisao je, objasnio je on, bila osnažiti položaj novinara koji, kako kada je Sindikat osnovan, tako i danas još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou. On je istakao da uprkos kreativnosti i izazovnosti koju bavljenje novinarstvom pruža, poteškoće s kojima se medijski radnici susreću često odvraćaju mlade od bavljenja tim poslom. „Problem sa novinarima je što pišu o nepravdi i o problemima koje imaju drugi, ali kada treba da se bore za svoja prava to vrlo rijetko rade“, naglasio je Nikolić, dodavši da je namjera Sindikata da ovakvo stanje promijeni, te da unaprijedi poslovni ambijent medijskih radnika. Novinar je ohrabrio studente da na početku svoje karijere pored Sindikata potraže udruženja koja mogu pružiti benefite prilikom zapošljavanja u medijima, te podvukao nezamjenjivost fakultetskog obrazovanja za rad u njima.

Koordinatorka Sekcije mladih i „frilensera“ u okviru Sindikata medija, Ivana Vlaović ukazala je na značaj uloge koju mladi imaju u jačanju radnih prava novinara. „Ako želimo sutra bolji položaj u medijima, mi smo ti koji moramo da gradimo to sutra“, saopštila je Vlaović, dodavši da Sindikat medija pruža opcije međusobne razmjene iskustava novinarskih kolega, te pravne i psihološke pomoći. Ona je skrenula pažnju na pozitivan efekat novinarske inicijative u otvaranju novih tema u medijima. „Vi treba da budete ti koji ćete reći ja imam ideju koju priču bih mogao da radim, da vi budete ti koji ste pokretači“, istakla je Vlaović, zaključivši da takvo novinarstvo može promijeniti društvo na bolje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.