ORCID – Open Researcher and Contributor ID




ORCID – Open Researcher and Contributor ID

ORCID servis razvijen je od strane neprofitne organizacije i predstavlja univerzalni sistem za identifikaciju istraživača. ORCID je dio šire digitalne infrastrukture potrebne istraživačima za razmjenu informacija na globalnom nivou. Ovaj servis omogućava uspostavljanje transparentnih i pouzdanih veza između istraživača, njihovih doprinosa pružanjem unificiranih identifikatora za pojedince.

Preko ORCID servisa, istraživač može samostalno kreirati svoj profil na kome se nalaze sljedeće informacije: lični podaci, afilijacije, spisak publikacija, oblast istraživača, ključne reči, podaci o finansiranju, itd. Svakom istraživačkom dodjeljuje se jedinstveni broj od 16 karaktera.

ORCID servis omogućava povezivanje sa ostalim istraživačkim bazama podataka kao što su SCOPUS i ResearcherID (Web of Science) i omogućava preuzimanje podataka iz ovih baza. Na taj način su na profilu istraživača vidljivi jedinstveni identifikator za različite baze podataka istraživača, sa ciljem efikasnog povezivanja istraživača i institucija.

Više informacija dostupno je na ORCID web sajtu

Link za registraciju ORCID profila



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.