FDU u Crnogorskoj kinoteci Muzičkog centra: 17-24. marta




U okviru saradnje Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje, Univerziteta Crne Gore sa JU „Crnogorska kinoteka“, planirana je realizacija smotre studentskih ispitnih vježbi i diplomskih filmova realizovanih tokom posljednje decenije. Manifestacija čiji je naziv „FDU u Crnogorskoj kinoteci“, predstavlja jedinstven program čiji je cilj prikazivanje studentskih radova u pet programskih cjelina u pet nedjelja zaredom. U programu se nalaze ispitne vježbe sa svih godina i nivoa studija kao svojevrstan presjek u kom se može vidjeti progres i razvojni put kojim studenti napreduju od prve do poslednje godine studija kroz različite zadate ispitne vježbe sa kojima se susrijeću tokom školovanja. Program počinje 17. marta s početkom u 20h, u sali JU „Crnogorska kinoteka“ u zgradi Muzičkog centra.

Trideset jedan film nastao je u različitim vremenskim fazama i finansirani su na različite načine. Zahvaljujući saradnji Fakulteta dramskih umjetnosti, Filmskog centra Crne Gore i Univerziteta Crne Gore, kroz konkurs za finansiranje studentskih filmova iz fonda koji su, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, zajednički pokrenuli FDU, FCCG i UCG nastali su filmovi novije produkcije dok su filmovi starije produkcije nastali uz podršku projekta „Identitet“ koji je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Osim što predstavlja odličan povod i susret različitih generacija studenata režije utoliko imamo priliku da se podsjetimo na rane radove danas istaknutih reditelja koji čine savremenu kinematografsku scenu u Crnoj Gori. Tokom narednih pet nedjelja (svakog petka u 20h) publika će imati prilike da pogleda ostvarenja naših istaknutih alumnista: Ivana Salatića, Senada Šahmanovića, Gojka Berkuljana, Seada Šabotića, Nikole Vučinića i ostalih kojima su upravo studentski filmovi poslužili kao debitantska ostvarenja za razvoj veoma vidljive profesionalne karijere.

Svi filmovi su nastali kao završni ispitni radovi na studijskom programu „Filmska i TV režija“ na osnovnim i na istoimenom studijskom programu na post-diplomskim specijalističkim studijama, te na studijskom programu „Film i mediji“ na osnovnim odnosno na studijskom programu „Režija“ na master akademskim post-diplomskim studijama. Mentorstvo potpisuju: redovni prof. dr Nikola Vukčević, redovni profesor Marija Perović, docent Dušan Kasalica, saradnik u nastavi mr Sead Šabotić.

Nakon projekcije(a) biće upriličen razgovor sa nastavnim osobljem i autorom/autorima filma(ova). Prisutni će imati prilike da se informišu o načinu, modulu i nivoima studiranja na fakultetu, studijskim programima i nastavnom osoblju, ali i ličnim iskustvima autora te izazovima sa kojima su se susretali tokom realizacije filmova.

Program, nazivi i imena autora studenstkih filmova koji će biti prikazani u okviru programa FDU u Crnogorskoj kinoteci:

Nedelja I – 17. mart u 20h
Nikola Vučinić – Žeđ 
Nemanja Lakić - Junak iz parka
Matija Jovanović- Pauza 
Dušan Vojinović – Pismo ili glava 
Ivan Salatić – Intro 
Senad Šahmanović – Umir krvi

Nedelja II – 24. mart u 20h
Nikola Vučinić – Lumpen 
Bojan Stijović – Pathos
Srđa Stanojević – Bure Baruta 
Zvonimir Grujić – Pomoz Bog 
Anja Kečalović – Sve ono između nas
Matija Jovanović – U koliko krećemo sjutra?    

Nedelja III – 31. mart u 20h
Tamara Kadović – Vremenska kapsula 
Sara Stijović – Kad ja pođoh 
David Todorović – Utvare 
Ivan Čojbašić – Da mu j***mem mater 
Vuk Marković – Equilibrium vitae  
Ivan Salatić – Shelters
Gojko Berkuljan – Ključ   

Nedelja IV – 7. april u 20h
Slaven Sošić – Teplice ’98 
Kaća Žarić – Sunce majkino
Ilija Zeković – Štetočine 
Milorad Milatović – Neko treći 
Nikola Nikolić – 19:30
Andrija Mugoša – Praskozorje

Nedelja V – 14. april u 20h
Gabriel Camaj - Mir  
David Todorović – Sve, u svoje vrijeme
Andrija Mugoša – Ječam žela
Stefan Radović – F63.1 
Nikola Vučinić – Velika Dostignuća 
Sead Šabotić – Revoluciornarni dom      



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.