Na Cetinju završen Prvi simpozijum iz oblasti muzičke pedagogije




Na Cetinju završen Prvi simpozijum iz oblasti muzičke pedagogije

Prvi međunarodni simpozijum iz oblasti muzičke pedagogije (SIMPED) uspješno je realizovan na Cetinju u periodu od 24. do 27. maja 2018. godine. Simpozijum se odvijao pod sloganom "Muzička pedagogija- izazov, inspiracija i kreacija" i okupio je oko 40 izlagača iz zemlje, okruženja i inostranstva (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Albanija, Turska, Crna Gora). Prvi dan simpozijuma odvijao se u Ministarstvu kulture, gdje su plenarna izlaganja imali: dr Ivana Drobni (FMU, Beograd), dr Branka Rotar- Pance (Akademija za glasbo, Ljubljana) i dr Sabina Vidulin (Muzička akademijia u Puli). Brojne teme su bile otvorene i u toku prve sesije koja je uslijedila. Gostima su se predstavili profesori i studenti Muzičke akademije, upriličivši koncert prve večeri Simpozijuma. U naredna dva dana (25. i 26. maj) simpozijum se odvijao u paralelnim sesijama na Muzičkoj akademiji, podijeljenim u dvije temateske oblasti: metodiku opšteg muzičkog obrazovanja i metodiku nastave solfeđa. Učesnici simpozijuma i studenti imali su priliku da, osim izlaganja, učestvuju u realizaciji više radionica koje su izveli profesori sa različitih muzičkih akademija (Milena Srdić, Emilija Stanković, Nesrin Kalioncu). Simpozijum je propraćen i od strane Evropske asocijacije za muziku u školama (EAS), s obzirom da su u njegovoj pripremi uzeli učešće i nacionalni koordinatori ove značajne evropske asocijacije, kao članovi Programskog odbora. 

Dekan Muzičke akademije, prof. mr Bojan Martinović u svom je obraćanju istakao važnost ovog događaja izražavajući uvjerenje  da će u ovakvoj interakciji Muzička akademija iz godine u godinu raditi na posebnoj atmosferi razmjene između vrhunskih crnogorskih, evropskih i svjetskih naučnika i umjetnika, ali i na širenju mreže aktivnosti, kroz brojne događaje koji predstavljaju uspješno stremljenje ka ostalim, muzici bliskim ili dopunjujućim aktivnostima. "Ovaj simpozijum doživljavamo i kao podsticaj kolegama naučnicima, ali i kao potvrdu da samo jačanjem naučne i teorijske platforme stvaramo zdrav ambijent a time i pružamo mogućnost svim aspektima muzičke kulture unutar cjelokupnog muzičkog života, da se pravilno razvijaju",  istakao je Martinović.

Predsjednica programskog odbora doc. dr Vedrana Marković je istakla značaj ovog simpozijuma kao nove međunarodne priče koja je okupila veliki broj učesnika. Prema njenim riječima, to je ujedno i prilika da se daju odgovori na pitanja koja muče muzičke pedagoge – kako zainteresovati mlade ljude za nastavu, ali i samu nastavu učiniti savremenijom. U svom obraćanju je istakla i očekivanja da  izlaganja u okviru simpozijuma daju odgovore na neka od ovih pitanja i inspirišu nas da kreiramo muzičku nastavu na nov način, nalazeći novu inspiraciju, te da odgovorimo izazovima koje pred nas stavlja savremeno doba.

Predsjedavajuća simpozijuma prof. mr Jelena Martinović- Bogojević izrazila je dobrodošlicu prisutnima navodeći da upravo geslo pod kojim se odvija simpozijum sadrži bit plemenite misije koju sobom nosi učitelj muzike, inspirisan talentom mladog čovjeka, u kreiranju trajnih vrijednosti koje muzika nosi. Ujedno je izrazila i želju da ovaj simpozijum postane još jedno prepoznatljivo mjesto razmjene ideja, kvalitetnih istraživanja i stvaranja novih profesionalnih i prijateljskih konekcija. 

Glavni pokrovitelj simpozijuma bio je Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Danilo Nikolić. Realizaciju simpozijuma pomogli su i: Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo kulture, Opština Cetinje i kompanija Ledo.

Svi prisutni izrazili su neskriveno zadovoljstvo rezultatima koje je dao ovaj simpozijum i načinom njegove realizacije, sa željom da okupljanje eminentnih muzičkih pedagoga na Cetinju, postane tradicija.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.