Institut za napredne studije

Biografija




Biografija

Dr Filip Ivanović rođen je 6. januara 1986. u Podgorici. Diplomirao je i magistrirao na Odsjeku za filozofiju Univerziteta u Bolonji, a doktorirao na Odsjeku za filozofiju i religijske studije Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju u Trondhajmu. Pored akademskog obrazovanja, dr Ivanović je takođe završio postdiplomske profesionalne studije (na nivou postgraduate diploma) u oblasti diplomatske prakse pri Institutu Ujedinjenih nacija za istraživanje i obuku (United Nations Institute for Training and Research).

Tokom naučne karijere radio je na Univerzitetu u Levenu, Van Lir institutu u Jerusalimu i Univerzitetu Donja Gorica, a usavršavao se na Univerzitetu u Orhusu i Norveškom institutu u Atini. U aprilu 2022. izabran je u zvanje naučnog saradnika na Institutu za napredne studije Univerziteta Crne Gore.

U februaru 2020. godine bio je gostujući profesor na Univerzitetu Sjevernog Bengala (University of North Bengal), Indija, a od marta 2021. je gostujući profesor/istraživač u Centru za interdisciplinarno izučavanje istorije ideja (CRISI) na Univerzitetu Vita-Salute San Rafaele u Milanu. Održao je i više predavanja po pozivu u Podgorici, Beogradu, Bratislavi, Minsku i Parizu.

Dr Ivanović je osnivač i direktor Centra za helenske studije u Podgorici i glavni urednik međunarodnog naučnog časopisa Akropolis: Journal of Hellenic Studies. Član je uređivačkih odbora časopisa: Giornale critico della storia delle idee, Serbian Studies i Socium i vlast.

Izabran je za eksperta evaluatora Evropske komisije, eskperta za akreditaciju studijskih programa pri Agenciji za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, član je Kolegijuma naučnih saradnika Evropske naučne fondacije (ESF) i član Odbora za filozofiju i sociologiju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a u periodu 2018-2021 bio je član Radne grupe za pregovore s EU za poglavlje 25 "Nauka i istraživanje". Od maja 2022. je član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Učestvovao je na preko trideset međunarodnih konferencija i skupova u UK, Italiji, Rusiji, Izraelu, Grčkoj, Španiji, Portugaliji, Švedskoj, Argentini i dr. Autor je velikog broja monografija, članaka u naučnim časopisima i poglavlja u zbornicima.

Dr Ivanović je takođe član brojnih profesionalnih i naučnih udruženja, među kojima i Mlade akademije nauka Evrope (Young Academy of Europe), Kraljevskog istorijskog društva (Royal Historical Society, u rangu fellow), Centra mladih naučnika i umjetnika CANU, Međunarodnog društva za srednjevjekovnu filozofiju (Société Internationale pour l’Étude de la Philosophie Médiévale), Američkog filozofskog udruženja (American Philosophical Association), Društva za promociju vizantologije (Society for the Promotion of Byzantine Studies), Britanskog društva za istoriju filozofije (British Society for History of Philosophy), Sjevernoameričkog patrističkog društva (North American Patristic Society) i Međunarodnog društva za novoplatoničke studije (International Society for Neoplatonic Studies).

Važnije publikacije:

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.