Crna Gora učestvuje na godišnjem sastanku JRC NCPs - ISPRA, Italija, 8-10.3.2023




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Evropska komisija (EK) je okupila nacionalne kontakt tačke (NCP) Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) u ISPRA-i, Italija - jednoj od pet lokacija na kojima imaju svoje predstavništvo i laboratorije. JRC je odjeljenje Evropske komisije i istraživački centar koji obezbjeđuje servis i savjete EK, kao i istraživanja. Jedinstvenost JRC-a su njegove laboratorije na šest lokacija u pet država članica. JRC je osnovan 1957. godine i danas broji 2800 zaposlenih, 50 velikih istraživanja i objekata, podržano sa oko 380 miliona EUR/godišnjeg budžeta koji se obezbjeđuje kroz Horizont i Euratom program.

NCP Crne Gore, dr Srna Sudar, šefica Kancelarije za projekte Univerziteta Crne Gore, učestvuje na godišnjem sastanku JRC NCPs, predstavljajući Vladu Crne Gore i Ministarstvo nauke i tehnologije Crne Gore.

Sastanak se održava 8-10.3.2023 u ISPRA-i, Italija, koja je 1962 g. inicijalno uspostavljena kao nuklearna lokacija. Danas su nuklerane aktivnosti u ISPRA-i smanjene i ulažu se napori da se lokacija transformiše u pametan kampus u budućnosti –  pametan grad ( „novo normalno“): da postane zelena, koristi AI, digitalne i pametne tehnologije. ISPRA lokacija je grad za sebe sa 2.500 ljudi na lokaciji, 200+ zgrada, rasprostranjenih na 200.000 kvadratnih metara. Cijela lokacija je EMAS sertifikovana od 2015.

ISPRA lokacija ima jedinstvene i napredne laboratorije koje se odnose na mobilnost – emisije vozila i pametne mreže, i analiza vode, uključujući sledeće laboratorije:

  • Evropska laboratorija za procjenu konstrukcija (ELSA) – simulacija zemljotresa (doprinos standardima EUROCODES)
  • Laboratorija za nano-biotehnologiju
  • Materijali za kontakt sa hranom (EURL FOM)
  • Evropska laboratorije za upravljanje krizama (ECML) – upravljanje krizama i podizanje svesti
  • Evropska solarna testna instalacija (ESTI)
  • Evropska laboratorija za mikrotalasni potpis (EMSL)



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.