Radni tim Instituta za biologiju mora i Pomorskog fakulteta Kotor radi na pripremnim aktivnostima u okviru SeaComp projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pomorski fakultet Kotor i Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom Camerino realizuju projekat “Morski ekološki kompoziti od otpada iz Jadranskog mora – SeaComp u sklopu programa pod nazivom Grande Rilevanza. Projekat je počeo sa realizacijom početkom godine i trajaće do 2025. godine.

Glavni cilj projekta je razvoj inovativne klase pomorskih kompozita sa značajno smanjenim uticajem na životnu sredinu. Konkretno, nekonvencionalnom upotrebom morskog otpada nasukanog na jadranskim plažama i namijenjenom za deponiju morske trave (tj. Posidonia oceanica) i školjki dagnji (tj. Mitilus galloprovincialis ), razviće se nove klase kompozita za brodogradnju sa poboljšanim ekološkim karakteristikama.

Radni tim partnerske institucije u Crnoj Gori uspješno je realizovao tokom aprila mjeseca aktivnosti prikupljanja organske otpadne materije, čišćenje i pripremu materijala.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.